Annons:

Sök

Annons:

Leif Larsson (C):

Leif Larsson vill att Landstinget tydligare jobbar med den regionala utvecklingen.

Leif Larsson (C): "Regional utveckling måste upp på Landstingets bord"

2019 ska Regionförbundet uppgå i Landstinget. Redan nu vill centerpartisten och regionpolitikern Leif Larsson att Landstinget börjar jobba mer med regional utveckling. – Det handlar om att ta tillvara på länets förutsättningar och möjligheter, säger Leif Larsson i samband med en pressträff.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Leif Larsson (C) arbetar med frågor som rör Regionförbundet i Kalmar län. Den 1 januari 2019 ska Regionförbundet och Landstinget bli ett – och centerpartsten menar att Landstinget redan nu behöver börja titta på den regionala utvecklingen. 

Han har lyft fram fyra frågor som extra viktiga: 

* Hur drar vi nytta av att Landstinget finns, och har verksamhet, i alla tolv kommuner? 

* Fossilbränslefri region 2030. 

* Kompetensförsörjning och utbildning. 

* Sjukvården ska utvecklas till att bli en del av den regionala utvecklingen. 

– Mitt fokus har varit att jag som regionpolitiker uppfattat Landstinget som väldigt väl utbrett i Kalmar län, men som introvert. Man pysslar med hälso- och sjukvård, men nu när det är klart att vi ska funktionera Regionförbundet och Landstinget, så bör det redan nu påverka Landstingets utvecklingsarbete, säger Leif Larsson (C). 

Kan bli en lokal punkt

Ex-kommunalrådet lade först fram sitt förslag för Centerpartiet och sedan för hela landstingsalliansen. Förslaget finns med i alliansens budget, som ska tas de kommande dagarna inför nästa år. 

– De här frågorna saknas i majoritetens förslag, säger Leif Larsson. 

Larsson (C) menar att exempelvis Vimmerby hälsocentral kan vara en lokal punkt för en ny regions arbete. 

– Människor som jobbar med regional utveckling kan med fördel finnas på både hälsocentral och folkhögskola. Samma sak när det gäller Astrid Lindgrens Näs och Rockarkivet i Hultsfred. Det är en enorm resurs och det behövs ta fram en modell för hur vi ska ta tillvara på det. 

– När det gäller fossilbränslefritt 2030 så har vi haft den målsättningen sedan mitten av 2000-talet. Det är dags att skärpa det, det är en av de viktigaste frågorna för vårt län. Vi måste börja titta på analyser och förslag, hur hanterar vi våra länsjärvägar. Det skulle under underlätta åkandet om det elektrifieras. Vi vet också att biogasen är en viktig del, men vi får inte fram tillräckligt med biogas för att nyttja maximalt i trakten. Det behövs en stor organisation som garanterat tar emot biogasen och där behöver Landstinget bli tydligare. 

Nyttja strukturfonder

Leif Larsson (C) menar också att Landstinget behöver bli bättre på att nyttja EU:s strukturfonder. 

– Kompetensförsörjningen är en av de stora frågorna och vi behöver lösa kompetens för den arbetskraft som ska jobba, men också i hela den privata sektorn. Att använda EU:s strukturfonder är lämpligt och Landstinget har varit dåligt på att ta tillvara på EU:s strukturfonder. Även sjukvården borde vara en naturlig del av den regionala utvecklingen. Just nu saknas det ett systematiskt arbete för forskning, utveckling och innovationer inom sjukvårdsområdet. Jag och allianskamraterna menar att det behövs ta fram ett systematiskt program för det här arbetet och där finns också möjligheter att få det finansierat med EU-pengar. 

Sagt nej

Majoriteten har sagt nej till förslagen som alltså tagits in av alliansen. 

– Även om alliansen är i minoritet, så hoppas jag att man tar till sig det här och börjar jobba mer med frågorna. För hela regionens skull är det viktigt. Det handlar om att ta tillvara på länets förutsättningar och möjligheter. 

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: