Annons:

Sök

Annons:

VEMAB:s ordförande har haft det på känn:

Ola Gustafsson (KD) är ordförande för VEMAB. Foto: Arkivbild

VEMAB:s ordförande har haft det på känn: "Visste att det kunde bli så här"

Redan när tjänsten utannonserades misstänkte VEMAB:s ordförande Ola Gustafsson (KD) att vd-tjänsten på VMEAB kunde vara attraktiv för Torbjörn Swahn. Nu lämnar VEMAB:s vd snart kommunkoncernen.
– Det är alltid tråkigt, säger han.

Annons:

2016 tillträdde Torbjörn Swahn jobbet som vd för det kommunala bolaget Vimmerby Energi- och Miljö AB. Han kom då från en tjänst som teknisk chef inom bolaget. 

Nu, drygt fem år senare, står det klart att han lämnar kommunkoncernen. Torbjörn Swahn har fått jobbet som vd för Västervik Miljö- och Energi AB. 

– Det är tråkigt för oss. Jag visste att tjänsten var utannonserad och förstod att vi kunde hamna i den här situationen. Det är sånt man alltid riskerar när man har med duktiga personer att göra, men naturligtvis är det tråkigt både för styrelsen och medarbetarna, säger Ola Gustafsson (KD), ordförande för VEMAB.

Vad gjorde att du förstod detta?

– Dels bor ju Torbjörn i Västervik, dels är det ett större bolag och ett naturligt steg om man vill gå vidare. Han har kvalifikationerna för tjänsten också. 

"Gjort ett mycket bra jobb"

Ola Gustafsson (KD) är nöjd med Torbjörn Swahns insats för Vimmerby under sina drygt fem år som vd.

– Han har gjort ett mycket bra jobb för VEMAB. 

Det här är bara en i raden av många toppchefer som lämnat kommunkoncernen på slutet. I oktober förra året lämnade ekonomichefen Mattias Karlsson och både utvecklingschefen Thomas Svärd och miljö- och byggnadschefen Anders Helgée går inom kort i pension. 

– Jag tror inte man ska dra några växlar av det. Det är olika skäl och två är pensionsavgångar. Torbjörn går vidare till en större tjänst. Det är både ett steg upp och i hans närområde. Man ska inte dra några linjer mellan det här, utan det råkar nog bara bli så att det sammanfaller.

Sex månaders uppsägningstid

Torbjörn Swahn har sex månaders uppsägningstid och tillträder sin nya tjänst den 1 december. Hur länge han blir kvar på VEMAB är dock osäkert.

– Den diskussionen kommer vi ta framöver. Han har sex månaders uppsägningstid, men han har naturligtvis också semester att ta ut. Jag vet inget exakt datum i nuläget. Det här är fortfarande färskt, det var i torsdags som jag informerades om det här. 

VEMAB anlitade en rekryteringsfirma när man skulle ersätta den mångårige vd:n Roger Carlsson för drygt fem år sedan. 165 000 kronor kostade detta – och till slut blev det Torbjörn Swahn, som då var teknisk chef på VEMAB. 

– Vi kommer ta hjälp igen. För att rekrytera en person till den här typen av tjänst behöver vi ta hjälp från en rekryteringsfirma. Det kommer att upphandlas och jag ska ha samtal med HR-chefen nu under eftermiddagen. Jag har hunnit samtala med de flesta i styrelsen och en dialog är igång med ägaren (Vimmerby kommun, reds.anm). 

Finns det ingen kandidat i bolaget idag?

– Jag kan inte svara på det. Är man inställd på att någon ska plockas internt, kan man tycka att det är knepigt att lägga så mycket pengar på en rekrytering. Fördelen är att personen får jobbet i konkurrens med andra, att det inte finns några genvägar och att man får visa vad man går för. Det är en trygghet både för bolaget och för den som blir anställd att det är ytterst välgrundat. Det är inte varje dag man gör en sådan här rekrytering. 

Är det inte viktigt att vara varsam med bolagets pengar, vilka i slutändan är kommuninvånarnas medel?

– Det är naturligtvis viktigt att vara varsam med de pengar bolaget förfogar över. Det är också att vara varsam med pengarna att göra rätt rekrytering. En felrekrytering kostar mer än 165 000 kronor. 

När hoppas du att en ny vd kan vara presenterad?

– Jag har inte fått någon information om upphandlingen eller hur lång tid det kan ta. Snarast möjligt vill vi komma igång med rekryteringsprocessen, men allt beror förstås på personens befattning i nuläget och hur uppsägningstiden ser ut. Det är mycket som påverkar.

"Går händelserna i förväg"

Torbjörn Swahns avtal har gjort honom löneledande inom kommunkoncern. I rena pengar har han lägre lön än kommundirektören Carolina Leijonram men hans förmåner gör honom löneledande. Swahn har haft tio extra semesterdagar och en tjänstebil som får användas privat och disponeras av en familjemedlem. 

Den politiska ledningen har haft en ambition om att Carolina Leijonram ska bli löneledande, vilket inte skedde vid den senaste lönerevisionen. 

– Det är den ambitionen vi har från politiskt håll, säger Ola Gustafsson (KD). 

Kommer det spela någon roll i den här rekryteringen?

– Du går händelserna i förväg. Tjänsten är inte ens utannonserad ännu och det ska såklart vara en marknadsmässig lön. Men vi börjar inte med att sätta en lön och sedan leta efter en person. Vi ska först hitta rätt person och sedan sätta lönen. 

Men kommer tanken på att kommundirektören ska vara löneledande finnas med?

– Det har aldrig funnits en ambition att en bolagsdirektör ska vara löneledande. Jag förstår vart du vill komma men det är inte utifrån det perspektivet vi går igång med rekryteringen. Det är naturligt att lönefrågan är på sin plats i processen. 

Kommer målet om att Leijonram ska vara löneledande finnas med på något sätt när den nya lönen sätts?

– Vår ambition är att kommundirektören ska vara löneledande och det har inte förändrats. 

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: