Annons:

Sök

Annons:

Möt VIF:s nya tränare – skadekaos har oroat inför premiären

På lördag är det premiär för Vimmerby IF i division 3 och laget kliver in i årets säsong med Fredrik Falkevall som ny huvudtränare. Foto: Ossian Mathiasson

Möt VIF:s nya tränare – skadekaos har oroat inför premiären

Höga toppar, djupa dalar och en brutalt lång skadelista. Vimmerby IF har inte haft en perfekt försäsong. På lördag ska laget ändå vara redo för premiär i division tre, med nya tränaren Fredrik Falkevall vid rodret.
– Det finns potential i spelartruppen, men jag kan känna en oro över att vi har varit så få spelare på träningarna de senaste veckorna, säger Fredrik Falkevall.

Comeback-säsongen I division tre slutade med en sjundeplats för Vimmerby IF. Sedan dess har det hänt en hel del i truppen. Den största skillnaden är kanske ändå att de senaste årens huvudtränare Patrik Gunnarsson har ersatts med en heltidsanställd tränare i form av Linköpingsbaserade Fredrik Falkevall.

Hur ser du på möjligheten att jobba heltid med fotbollen på det här sättet?

– Det är otroligt tufft att vara tränare på den här nivån och att ha ett heltidsjobb vid sidan av det. Med det sagt är det klart att det är positivt och skönt. Nu hinner jag göra det jag ska i form av förarbete till träningar och matcher och efterarbete efter matcher utan att sitta med det på nätter. Sen är jag den typen som alltid försökt komma väl förberedd oavsett, men att vara heltidsanställd gör att den processen går mycket lättare, säger Fredrik Falkevall.

Innebär det också att du får en extra press på dig?

– Det har jag alltid känt. Det är ett driv jag har. Har man inte det är det nog dags att sluta. Oavsett om jag jobbar heltid med det eller om det är mer på fritiden har jag alltid velat att varje träning ska vara välplanerad.

Problem med närvaron

Fredrik Falkevall ska till viss del finnas tillgänglig för flera lag i föreningen, men stort fokus ligger förstås på herrlaget.

På lördag väntar en efterlängtad seriepremiär hemma mot Hemgårdarnas BK. En match som Falkevall ser fram emot, men det finns en osäkerhet kring var spelartruppen befinner sig just nu.

– Vi har haft lite problem med träningsnärvaron på slutet, få spelare har varit tillgängliga. Det har dels handlat om en hel del märkliga skador, men också att folk jobbat, varit på resor eller varit sjuka. Ett par spelare har också barn som de behöver ta hand om ibland. I sig är det inget konstigt, men det finns en viss oro över att vi har varit så få på träningarna de sista veckorna, säger VIF-tränaren.

Kontrollerat passningsspel

I det stora hela är han dock nöjd med truppens utseende.

– Generellt sett finns det en potential i spelartruppen. Det är inget snack om den saken. Att hitta spelet på det sätt vi vill kommer att vara en process. Allt kommer kanske inte att sitta i första matchen, det är ganska rimligt och normalt. Förhoppningsvis kommer vi ändå att vara tillräckligt bra. Med normal skadefrekvens är det ett jätteintressant lag. Det finns väldigt många utvecklingsbara spelare och det är roligt för en tränare.

Vad är det för typ av spel du vill att ni ska prestera?

– Helst vill vi spela ganska högt och aggressivt. Sen kan det ibland vara osmart att göra det mot vissa lag, men det är grunden i alla fall. Vi vill gärna hitta ett passningsspel som är kontrollerat, att vi jobbar med passningar längs marken med högt tempo för att ta oss fram. Vi har jobbat en del med att återerövra bollen och att komma till avslut och göra mål. Vi har tydliggjort hur vi ska skapa avslut och vilka ytor vi vill åt.

”Inte aktuell för helgen”

Tillbaka till skadeläget i truppen. På pluskontot finns Ilhan Jejna, som i den sista träningsmatchen gjorde comeback efter en korsbandsskada som hållit honom borta i ett år. Jejna är för övrigt den enda vänsterfotade spelaren i hela truppen. Klasspelaren Oskar Stejdahl är också han nyligen tillbaka efter skada. Ett plus är också att Anton Brorsson nu är tillbaka i träning efter halsfluss.

När det gäller Simon Larsson kan han förhoppningsvis vara tillbaka från sin revbensskada inom kort.

– Han har börjat träna och kan eventuellt vara aktuell till helgens premiär, säger Fredrik Falkevall.

På frånvarolistan i nuläget finns bland annat Gustav Stejdahl, Belmin Hrustic, Anton Ljungberg, Pontus Kägo Bragsjö och Theo Zeylon Thoresson.

– Gustav genomgår hjärntrappan just nu och det är enormt svårt att säga när han kan vara tillbaka. Belmin ska göra en titthålsoperation den här veckan, men troligen är det ”bara” en menisk som krånglar. Pontus har en bruten tå. Han ska kunna träna viss träning tills det är helt läkt. Det är jättesvårt att säga hur lång tid det kan ta, men han är inte aktuell för helgen i alla fall. Anton är ju borta med en korsbandsskada. Theo såg ut att bli borta hela säsongen, men nu har han fått lite bättre besked och vi hoppas att han kan komma igång vad det lider.

Talanger flyttar

En annan spelare som haft skadeproblem under en längre tid är Joakim Storm.

– Tyvärr fick han ont igen i vår senaste match. Det var inget som gick av, men han är känslig i sina baksidor. Det kommer nog ta ett tag att bygga upp det och han behöver köra rehab.

Ni hör själva. Det är inget drömläge inför premiären. Tur då för VIF att man har ett gäng duktiga ungdomar i bland annat Noah Zeylon Thoresson, Olle Carlsson, Ville Abenius och Edwin Holm för att nämna några. Flera av dessa ser dock ut att vara på väg bort från klubben efter sommaren.

– Förmodligen ska både Ville och Edwin iväg på fotbollsgymnasium efter sommaren. Det är kul att Vimmerby kan få fram spelare som större klubbar är intresserade av, samtidigt som vi själva hade velat ha kvar dem för att lotsa in dem i seniorfotbollen.

Rimliga krav

Fredrik Falkevall säger att föreningen inte har några stora krav på laget inför säsongen.

– Jag känner inte att det från föreningens sida finns något krav på att vi ska vinna serien utan det är ganska rimliga krav som ställs. Sen är det klart att som spelare och tränare vill man vinna varenda match. Först och främst ser jag det som ett huvudmål att hänga kvar i serien och sedan får vi växa utifrån det.

Är det en rimlig tanke att Vimmerby IF återigen ska bli ett etablerat division två-lag?

– Det är i alla fall inte en orimlig tanke. Vem vet vad som händer när de unga spelarna växer till sig. Men de stora frågorna är alltid om de stannar kvar i Vimmerby då och om spelarna håller sig skadefria. Det finns en bra ungdomsverksamhet som borgar för att man i alla fall ska vara ett etablerat division tre-lag. Vimmerby IF som förening är stabil och får man fram kvalité på spelarna så klarar föreningen av division två på ett bra sätt.

Fakta

Vimmerby IF (divison tre)

Nyförvärv: Gustav Stejdahl (Hvetlanda GIF), Arvid Eckerstig (Hultsfreds FK), Anton Brorsson (Södra Vi IF), Ibrahim Haddar (Hultsfreds FK), Albin Gustafsson (Gullringens GoIF) och Oskar Stejdahl (Åtvidabergs FF).

Förluster: Karlo Goranci (Gullringens GoIF), Tomislav Jakesevic (Nässjö FF), Vladimir Radak (SK Lojal), Cevin Carlsson (Kalmar FF akademi), Martin Brtan och Jonatan Stridh. 

Lagen i division tre nordöstra: IF Haga, IK Vista, Jönköpings BK, Myresjö/Vetlanda FK, Nässjö FF, Waggeryds IK, Vimmerby IF, Borens IK, Grebo IK, Hamgårdarnas BK, Hjulsbro IK, Valdemarsviks IF.

Seriefavoriter: ”Jag gissar att Hemgårdarna ska vara med där uppe och Nässjö har själva sagt att de ser sig som en seriefavorit”, säger Fredrik Falkevall.

Seriepremiär: Hemgårdarnas BK, lördag 6 april, hemma.

Annons:

Tabellservice

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: