Annons:

Sök

Annons:

Milstolpe för lagkaptenen – match 300 i moderklubbens tröja

Jakob Karlsson gör sin 300:e match för Vimmerby Hockey mot Huddinge på onsdagen. Foto: Daniel Nestor/Bildbyrån

Milstolpe för lagkaptenen – match 300 i moderklubbens tröja

När Vimmerby Hockey möter Huddinge IK på onsdagskvällen är det en speciell match för VH-kaptenen Jakob Karlsson. Matchen är den 300:e för honom i klubben.
– Det är ett tecken på att man börjar bli gammal, skrattar han.

Annons:

32-årige Jakob Karlsson har en lång hockeykarriär bakom sig. Han har gjort 378 matcher i Hockeyettan och 147 matcher i Hockeyallsvenskan för bland annat Södertälje SK, IK Pantern och IK Oskarshamn. 

Men Vimmerbys Allettanmöte med Huddinge blir speciellt för honom. Det är hans 300:e match i VH-tröjan. I det nuvarande Vimmerbylaget är det endast Pelle Ström, som alltid varit moderklubben trogen, som har gjort fler. Jakob Karlsson har också möjlighet att passera både Christian Widéen och Stefan Pettersson under den här säsongen och lägga sig som fyra i klubbens historia efter Thomas Carlsson, Krister Ström och Pelle Ström. 

– Det är väl ett tecken på att man börjar bli gammal, men det är kul. Det är också ett tecken på att man gjort någonting med sin hockey och att man kört på. Det är inte alla i division 1 som kör på så länge som jag har gjort. När man var tio år så drömde man förstås om större saker, men jag är tillfreds med att jag landat här och nöjd med det jag bidragit med, säger Jakob Karlsson.

Har du reflekterat över att du är på väg mot match nummer 300 i moderklubben?

– Det är inget jag har gått och tänkt på, men när jag flyttade hem igen var det bestämt att jag skulle spela här tills jag lägger av. Ju närmare slutet man kommer desto roligare är det att se den här typen av siffror och milstolpar. Jag är mest nöjd med att laget och klubben utvecklats under min tid och att vi haft en daglig verksamhet som hjälpt så många spelare uppåt i sina karriärer. Listan över spelare som gått uppåt är väldigt lång. 

Av alla de här 300 matcherna – är det några du särskilt minns?

– Jag minns ganska många och man reflekterar ganska ofta över tidigare matcher. "Är jag bättre eller sämre nu?", funderar jag på. Jag hade någon match i Västervik där vi vann med 6-1 för längesen och playoffmatchen borta mot Kristianstad. Då var jag väldigt bra. Jag hade en match borta mot Halmstad där jag var extremt usel och låg minus tre efter sex minuter. Det är mest toppen och botten man minns, sedan finns det väldigt mycket medel däremellan som man inte minns på samma sätt. De avgörande matcherna vi haft minns man också förstås. Vi har varit nära kvalserien många gånger och den säsongen som stängdes ned kanske svider mest. Då hade vi ett fantastiskt bra lag och det grämer mig att vi aldrig gått till kvalserien. Något år borde vi ha lyckats att göra det. 

"Underskattad spelare"

Under sina snart 300 matcher för Vimmerby Hockey har lagkapten Karlsson spelat i flera dominanta formationer. 

– Den som jag tänker mest på är väl den med mig, "Jeppe" (Jesper Kokkonen) och "Macke" (Markus Modigs). Vi hade ett komplett spel. Kedjan med Björn (Jonason) och "Holma" (Alexander Holmberg) var riktigt bra också. Annars är Jim Nordh en favoritspelare för mig. Man kom alltid i många bra lägen när man spelade med honom. Han gjorde andra bättre med saker som kanske inte alltid syntes så tydligt. 

Du var inne på om du är bättre eller sämre jämfört med några år tillbaka. Vad känner du själv kring din egen status?

– Jag tycker nog att jag är bättre nu, det vore ju tragiskt att sitta och säga att den bästa tiden har varit. Jag skapar mer på egen hand och är mycket bättre i powerplay. Det var jag inte när jag var yngre. Jag var väl marginellt bättre tränad för och hade också en tydligare offensiv roll i Vimmerby tidigare. Kedjorna jag nämnde var alltid förstakedja i stort sett.

På 299 matcher i VH-tröjan står Jakob Karlsson noterad för 271 poäng. 198 av dessa är passningspoäng.

Varför är det så?

– Dels är väl en förklaring att jag inte är så förtjust i tråkiga mål. Jag gillar inte att skjuta för retur, även om jag vet att en viss procent av målen görs så. Kan jag hitta en passning gör jag hellre det. Jag är mer för rena mål och jag är inte heller så rak i mitt spel. Jag skjuter för dåligt också. Det är större chans att det blir mål om jag letar en passning istället. Ibland kanske det går till överdrift, men passningsspelet är det jag är bra på.

"Fått en tuff start"

Inför den förra säsongen dröjde det länge innan klubben och Jakob Karlsson kom överens om ett nytt kontrakt. Hur länge till han kommer spela är också ovisst.

– Jag tar år för år hela tiden, men jag tycker det är kul att spela fortfarande. Allt beror på vad som händer och hur länge familj och kollegor står ut med hockeyn. Även om det är fantastiskt roligt fortfarande tar det mycket tid. 

Allettan har inte direkt varit en dans på rosor för Vimmerby. Efter sju spelade omgångar ligger laget utanför playoff-plats.

– Vi har fått en tuff start och har en för låg lägstanivå just nu, både kollektivt och individuellt. Det måste vi slipa bort. Jag tycker alla matcher har varit ganska jämna och de flesta lag är ungefär lika bra. Det finns alla chanser att vända på det här och vi måste vara smartare och tuffare mentalt för att få med oss lite fler matcher. 

Kommer ni gå till playoff?

– Det tycker jag absolut att vi ska klara. Vi har ett rätt spännande lag ändå. Vi har en bra backsida och ett bra målvaktsspel och får vi det att sitta är vi farliga. Det handlar om att släppa in lite mindre mål.

Gått långt sista åren

De senaste säsongerna har Vimmerby gått till det sista steget inför kvalserien vid flera tillfällen. 

Har ni kapacitet att göra det den här säsongen?

– Material för det har vi absolut, men alla har nog inte perspektivet över hur mycket mer budget lag som Hudiksvall och Nybro har än vad vi har. Att vi varit ett stabilt Allettan-lag från den södra serien tycker jag är en stark prestation, även om vi förstås alltid vill mer och längre. Jag tycker att vi har kvalitet att vara med. I år är det sex lag från ettan till kvalserien och då har vi större chans än tidigare. Samtidigt vet man att i bäst av tre-matcher är det oerhört små marginaler som avgör. 

I samband med match nummer 300 för moderklubben räknar inte Jakob Karlsson med någon större hyllning.

– Nej, det förväntar jag mig inte. Jag ser bara fram emot en rolig match och hoppas att vi ska kunna vända vår trend. Sedan är det alltid intressant att möta Björn igen. Det är inte så ofta man möter någon som är äldre nuförtiden. 

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Tabellservice

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: