Annons:

Sök

Annons:

Möt VH:s nye assisterande tränare i lång intervju:

Björn Tholander Olsson är ny assisterande tränare för den allsvenska nykomlingen Vimmerby Hockey.

Möt VH:s nye assisterande tränare i lång intervju: "Jag gillar utmaningen"

Under fredagen presenterade Vimmerby Hockey sin nye assisterande tränare. Här får du möta Björn Tholander Olsson i en lång intervju där han berättar om sig själv, sin syn på laget och de förväntningar han har inför den kommande säsongen.
– Jag gillar utmaningen, Vimmerby som stad och hockeyintresset – jag attraheras av den där lilla staden mot världen, säger han.

Annons:

Förra året var han huvudtränare för Nyköping i den östra Hockeyettan. Kommande säsong väntar uppdraget som assisterande tränare bredvid Peter ”Piva” Johansson i allsvenska Vimmerby Hockey för Björn Tholander Olsson, 49. Det blev officiellt på fredagen.

– Pelle (Johansson, VH:s sportchef) och jag började prata lite redan inför förra säsongen. Då valde han en annan lösning, och det kan man ju inte direkt klaga på – det blev succé. Samtidigt fick jag ett erbjudande från Nyköping som jag tackade ja till. Efter säsongen tog vi upp tråden igen, jag var nere och kollade i Vimmerby, vi har pratat vidare under våren och försommaren, och nu är det klart. Det känns jättebra, säger Björn.

"Gillar utmaningern"

Enligt Björn Tholander Olsson var det flera saker som fick honom att hoppa på VH-tåget.

– Jag ser det som en jättebra möjlighet att kunna bygga på mina egna kunskaper bredvid en tränare som har ännu mer erfarenhet än vad jag har, och att få jobba med erfarna människor i en organisation där jag kan lära mig mycket.

– Dessutom gillar jag utmaningen, Vimmerby som stad och hockeyintresset – jag attraheras av den där lilla staden mot världen. Sedan hjälper det ju till att jag inte bor allt för långt bort heller, säger Björn.

Driver fyra företag 

Björn, bördig från Malmö, bor sedan 20 år tillbaka i Valdemarsvik. Och pendligen till Vimmerby som väntar är inga problem för honom. De senaste åren har han pendlat till jobbet som huvudtränare för Mjölby och senast för Nyköping, så faktum är att det blir närmare kommande säsong.

Björn kommer vara deltidsanställd av Vimmerby Hockey under säsongen, något som passar honom utmärkt

– Jag driver även fyra företag som måste tas omhand, men jag är bra på att skilja på sysslorna. När det är hockey, är det det som gäller till100 procent. Sedan är det min fru och jag som jobbar tillsammans i det mest aktiva bolaget, ett bemanningsföretag i Norrköping där vi hjälper idrottande tjejer och killar som inte kan leva bara på sin idrott.

Skånsk tränarduo en tillfällighet

Att det blir en skånsk duo i Vimmerbys bås under premiärsäsongen i Hockeyallsvenskan är en ren tillfällighet.

– ”Piva” och jag känner inte varandra sedan tidigare. Men jag har ju bra koll på skånsk hockey och på vad han har gjort. Vi har inte hunnit prata ihop oss så mycket än, men kommer ha ett gemensamt möte i Vimmerby i nästa vecka – då ska vi diskutera lite olika sammansättningar och hur arbetsfördelningen oss emellan ska se ut.

Björn Tholander Olsson har tio raka säsonger som huvudtränare, både i division 3, division 2 och Hockeyettan med Valdemarsviks IF, IK Guts, Mjölby HC och Nyköpings SK. Nu ska han i stället agera i en assisterande roll.

– Jag har stor respekt för att byta den rollen, och det är ett jättebra sätt för mig att komma in på den här nivån. Dessutom vet jag vad jag hade önskat av mina tidigare assisterande tränare, så den mössan kommer jag inte ha några problem att ta på mig. Jag har hållit på med hockey sedan jag var fem år, så det ska gå bra. Vi jobbar tillsammans mot samma mål, men till syvende och sist kommer de slutliga besluten från ”Piva” – konstigare än så är det inte.

När ni (Nyköping) besegrade Vimmerby dubbelt i två träningsmatcher i september i fjol, tänkte du dig då Vimmerby som ett kommande allsvenskt lag?

– Alltså, man kunde se att det fanns stor potential redan då, sedan gäller det att få ihop det – och det fick ju verkligen Vimmerby. Jag var nere i Vimmerby och såg en match mot Troja som de vann, och då sa jag faktiskt att det inte skulle förvåna mig ett dugg om Vimmerby var ett allsvenskt lag till våren. Det fanns en glöd och energi i spelarna och de jobbade för varandra på ett nästan unikt sätt. Jag tycker att det fanns tekniska kvaliteter och något i ögonen som de övriga lagen saknade. Vimmerby satte sitt spel ganska tidigt, vek inte från det och fick också betalt.

Vilken hockey vill du spela?

– Jag är av den åsikten att ju färre mål man släpper in, desto större chans har man att vinna. Det är utvecklande att lära sig släppa in få mål och prioritera defensiven, lite tvärtemot vad många vill med dagens frejdiga tic-tac-hockey. Men det är ändå en sanning att man har en helt annan chans att vinna matcher om det räcker med att göra ett eller två mål framåt.

Hur ser du på Vimmerbys fjolårssäsong och avancemang?

– Det var en fantastiskt resa som alla vill göra. Om man har en så stark stomme som Vimmerby hade, kan man alltid falla tillbaka på den – det är en trygghet. Sedan hade det nog stor betydelse med så många ”egna” produkter i viktiga och bärande roller.

Hur går dina tankar inför den kommande säsongen?

– Vi har ett solitt lag med många spelare som är kvar sedan tidigare säsonger, vilket har skapat ett lugn redan från början. Det är klart att det måste adderas lite till det, men det är inget jag tänker på särskilt mycket eller kan göra något åt. Jag vet att Pelle kommer göra ett bra jobb med truppen, och personligen har jag jättegärna 20 unga spelare som utvecklas enormt under säsongen. Samtidigt ska vi veta att vi kommer möta många rutinerade rävar och starka lag – det kommer komma tunga perioder liksom många toppar. Visst blir det en omställning för alla, men vi anpassar kostymen snabbt och det är många gånger som man har varit med och förlorat mot ett mer motiverat och påkopplat lag. I vårt fall tror jag att det mer kommer handla om att få kontroll på all iver än att behöva motivera killarna.

Annons:

Tabellservice

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: