Annons:

Sök

Annons:

Tungt meriterade kanadensaren redo:

Josh Brittain har bland annat vunnit VM-guld med Kanadas J18-landslag och gjort 120 matcher i AHL. Foto: Simon Henriksson

Tungt meriterade kanadensaren redo: "Här för att vinna"

120 AHL-matcher och VM-guld med Kanadas J18-landslag. Tungt meriterade Josh Brittain är på plats i Vimmerby.
– Jag är väldigt glad över att vara här, säger kanadensaren.

Annons:

Den 31-årige kandensaren draftades i tredjerundan 2008 av Anaheim Ducks. Samma år vann han J18-VM-guld med Kanada tillsammans med NHL-stjärnor som Taylor Hall, Jordan Eberle, Matt Duchene och Ryan Ellis.

Nu, många år senare, har Josh Brittain avverkat en rad klubbar i Nordamerika och hamnat i Europa. Till Vimmerby anlände han och hans fru under måndagen.

– Resan var speciell. Flyget och allt gick bra, men det tog några extra dagar för oss på grund av covid-testet. Vi fick inte vårt resultat i tid, vilket gjorde att vi fick vänta ett tag innan vi kunde flyga. Nu är vi här och det känns jättebra, säger Josh Brittain. 

Hur viktigt är det för dig att din fru är med?

– Hon gillar, precis som jag, att resa och vi gör det här tillsammans. Hon tycker om Vimmerby så här långt. Hon har alltid varit där för mig och hjälper mig, så jag är glad över hennes support. Vi är ett bra lag tillsammans.

"Väldigt viktigt"

Efter många år i Nordamerika och över 120 matcher i AHL och spel i flera andra nordamerikanska ligor, hamnade Josh Brittain för första gången i Europa säsongen 2017/18. Då spelade han i slovakiska Banka Bystrica, där han vann ligaguld.

– Det var verkligen bra. Det var ett starkt lag och en bra lärdom för mig, att bli van vid den europeiska hockeyn och förstå hur allt fungerar, säger Brittain. 

Säsongen efter blev det spel i den tyska andraligan och fjolårssäsongen spenderades i ECHL för Allen Americans.

– I Tyskland bodde vi på ett ställe likt Vimmerby. Jag älskade det, det var väldigt fint och det känns rätt likt hur det är här. Jag är väldigt glad över att vara här. 

Vad är de största skillnaderna mellan europeisk hockey och nordamerikansk?

– Det blir mer fysiskt i Nordamerika, med liten rink och mindre tid för beslutsfattande. Allt går snabbt. I Europa är det lite mer skicklighet och lite extra tid till att ta ett beslut. Men har du inte pucken måste du spela bra defensivt. Det finns skillnader, men i slutändan är det hockey. 

Hur viktigt är det för dig och klubben att du redan spelat i Europa?

– Det är väldigt viktigt. Har man inte spelat den europeiska hockeystilen kan det vara svårt att bli van vid den. Här kan jag passa in direkt och förstå hur det fungerar. 

Hållit igång i Ottawa

När vi träffar den store kandensaren, som mäter 196 centimeter, är det snart dags för den första gemensamma träningen med laget. På förmiddagen har han varit på is tillsammans med Christian Lindberg. 

– Jag är väldigt förväntansfull och hoppas att jag kan bidra till att laget vinner. 

Hur har det här pandemiåret varit för dig?

– Det har blivit en lång försäsong för mig, men jag har kunnat hålla igång träningen bra. Vi har bott i Ottawa och där har vi varit en bra grupp av spelare, många NHL- och AHL-spelare, som har kört. Jag känner mig fräsch, utvilad och skarp. Jag är verkligen redo.

Formen är okej?

– Det tar nog några matcher att komma i matchform, men jag har jobbat hårt sedan i somras. 

Stor powerforward

Josh Brittain beskriver sig själv som en stor och fysisk powerforward, som gillar att gå på kassen.

– Kommer jag nära målet gillar jag att skjuta, säger han och ler. 

Kände du till något om Vimmerby innan första kontakten togs?

– Nej, jag visste ingenting. Men jag är väldigt taggad på att utforska området, hela Sverige och kulturen här. 

Jag gissar att du har spelat med en del svenskar genom åren. Vad är din bild av svensk hockey?

– Ja, det har jag. Jag har bara bra att säga om svenska spelare. Hockeyn här är verkligen bra och det blir en utmaning för mig, som jag tror att jag kommer kunna hantera bra. 

Väntar på papper

På tisdagseftermiddagen var det fortfarande oklart om Josh Brittains papper skulle hinna bli klara inför matchen mot Huddinge. Felet låg hos Migrationsverket.

– Jag väntar fortfarande på besked, men jag hoppas att det ska lösa sig. 

Vad är dina förväntningar på resten av säsongen här?

– Mitt mål när jag har pratat med Morgan (Persson) är att hjälpa laget att vinna. Det är det viktigaste, det handlar om att vinna. 

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Tabellservice

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: