Annons:

Sök

Annons:

DEBATT:

Ny debattartikel från Johan Rosén. Foto: Jakob Karlsson

DEBATT: "Viktigt att det finns människor som kan ta de jobb som erbjuds"

Det går bra på många sätt i Vimmerby. Många företag går bra. Det behövs arbetskraft. Det finns efterfrågan både privat och offentligt. Frågan är bara hur ska politiken kunna ge stöd för att det fortsatt går bra.

Annons:

Det viktiga tror vi i liberalerna i Vimmerby är att det finns människor som kan ta de jobb som erbjuds.  Då är en förutsättning att det finns utbildningar och omskolningsmöjligheterför att möta arbetsefterfrågan. Det är också viktigt att människor vill flytta hit och ta arbete eller skapa eget arbete. 

Även om nu Sverige drastiskt minskat invandringen är det ändå så att vi till exempel hade cirka 30000 asylsökande 2017. Här har vi en grupp att realistiskt matcha i lagom stor omfattning. I april 2015 skrev jag debattartikel om att försöka öka befolkningen över sikt. Nu kommer andra partier med också liknande måltal – det välkomnas.  

Våren 2015 fanns medborgarförslag till arbetet med budgetramar att kommunen medvetet skulle öka arbeta med ensamkommande. Detta avslogs och istället överraskades kommunen av den stora flodvågen med flyktingar. Detta med flodvågen har kostat staten stora pengar men kommunerna har hittills tjänat pengar. Jag hävdar förutom det humanistiska idealet  att om vi gjort medveten satsning, hade vi haft större kontroll över situationen och bl.a. tjänat än mer pengar för kommunen. Nu gjorde personal och allmänhet en storartad insats och kommunen vände ändå ekonomiska underskott för 2016 och 2017.

Vill ta bort fixartjänsten

Jag tror att landet Sverige ej klarar så stora invandrargrupper som åren 2015 och därefter. Vi klarar dock mer än vad vi nu tar emot och framför allt så i den grupp som nu kommer till Sverige kan Vimmerby med medveten hållning skapa bra förutsättningar som alla tjänar på.

Får vi fler som arbetar kan det innebära ytterligare tillväxt i Vimmerby. En tillväxt som kan tillgodose behov som nu andra partier strör omkring sig. För en del av invandrarna finns det hinder att komma ut på arbetsmarknaden.

Ett sådant hinder är att kommunen skapat fixartjänsten. Den kommunala tjänsten vill liberalerna i Vimmerby ta bort. Här skapar kommunen en verksamhet som går med stora underskott. Den kommer säkert öka eftersom behovet ökar. Vi i liberalerna anser att detta är en verksamhet som är typiskt privat. Här finns flera invandrare som skulle kunna utföra tjänsten där den som köper tjänsten skulle kunna betala utföraren direkt och till en låg penning. Utföraren tar jobbet för att komma in på arbetsmarknaden.

Vi i liberalerna i Vimmerby vill i den kommunala verksamheten söka hitta lösningar så att vi fårin dessa invandrare som står utanför arbetsmarknaden så långt som möjligt. Vi ska respektera kollektivavtal och andra regler – men låt oss pröva dem. Tillåt oss att göra fel och korrigera när det är fel men låt oss inte vara rädda för att göra fel. Allt för att hitta nya möjligheter. 

Johan Rosen

Liberalerna

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Gästskribent

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: