Annons:

Sök

Annons:

DEBATT:

Peter Fjällgård (V). Foto: Arkivbild

DEBATT: "Två skattebetalare och ett företag kan lämna kommunen"

Jag fick ett telefonsamtal för en tid sedan, och har funderat mycket på det samtalet. I andra änden av luren hade jag en ledsen, arg, upprörd och otroligt besviken mamma.

Annons:

Hon yrkesarbetande, nu mamma ledig. Han företagare. Båda skattebetalare i Vimmerby kommun.

De hade varit oförskämda nog att välja Rumskulla skola och förskola till sina barn. De fick dock själva skriva det med en penna då det bara fanns AL eller Vimar på blanketten att välja på!

Skolskjuts fick man givetvis till Vimmerby med, inte till Rumskulla. Och man har nu skjutsat varje dag för att man ville ha den lilla enhetens fördelar. Så får man reda på att det börjat gå en skolskjuts förbi till Rumskulla 3 gånger i veckan. Man kontaktar då kommunen för att påtala att då kan ju deras barn få åka med samma skjuts så slipper man ju dra upp små syskon tidigt på morgonen, och man sparar både tid och miljö och får ett bättre livspussel! Svaret var att man inte åkte förbi där de bor utan åkte en annan väg som upphandlats. Och det skulle ge ökade kostnader. Nu hade de dock åkt efter nämnda skjuts ett flertal gånger på den väg man då antog att den gick. Och man påtalade också detta. MEN inte, man hade ingen som helst framkomlig väg till i dialog med kommunen.

Hon berättade att de nu hade långt gångna planer på att flytta till Eksjö kommun där de har en mindre gård. De hade lessnat på allt vad Allas Vimmerbys tomma ord, och den småsinta stelbenta behandling man ser av kommunens innevånare. Två skattebetalare ett företag som kan lämna kommunen.

Jag har nu tagit mig friheten att åka båda angivna sträcker i bil. Kostnaden i tid under en timma och jag fann följande. Upphandlad väg var 30 meter kortare men tog längre tid att åka. Än den som man skulle åka om man hämtar upp flera barn. Skillnad i körsträcka ca 30 meter längre men i tid 20 sekunder snabbare om man åkte ej upphandlad väg. Låt oss säga att bussen ska hämta berörda barn. Och det är 200 meter till och 2 minuter att stiga av och på. Så allt handlar om ca 250 meter och under 5 minuter i tid.

"Förlorar skatter"

Vi förlorar skatter för två personer och ett lokalt företag. Och miljöbelastningen är det dubbla varje dag som bussen passerar förbi.

Det här hade man kunnat lösa med en vilja att se kommuninnevånarens behov. Se en framtida mindre belastning på centralortens skolor med ca 7 barn och då motsvarande bättre ekonomiskt utfall i Rumskulla skola med motsvarande barn. Tänk om svaret för de 250 meter eller knappa 5 minuter hade varit, givetvis skall vi titta på och tala med den upphandlade och försöka lösa detta. Då hade vi haft en nöjd familj som ser framtidens möjligheter.

Skatter in i kommunen och företag som PR-yta för glesbygd och kommun. Vad hjälper alla planer, ledord och försök att vinna förtroende och dialog när man inte ens kan mötas i ett samtal konstruktivt och med vilja att se möjligheter inte omöjlighet. Visa vilja att försöka.

Som vald politiker kommer jag aldrig försöka påverka ett enskilt fall. Men att öppet belysa och skapa möjligheter till en övergripande förändring i tankesätt och bemötande med att i opposition väcka opinion när kommuninnevånare och väljare så påkalla. Här hjälper inte tomma ord utan Ansvar Mod och Fantasin att se enkla lösningar. Det krävs handling i det lilla för att ha en chans att lösa de stora samhällsproblemen i framtiden. Frågan är: Är medborgaren till för kommunen? Eller är det kommunen som tillhandahåller service åt sina kunder innevånarna?

"Dags att ändra syn"

Sedan förstår säkert alla att det finns saker som faktiskt inte går att lösa. Men dialogen, omtanken, service och bemötande och förståelsen för att man representerar sitt ”företag” och utförare Vimmerby Kommun gentemot uppdragsgivaren innevånaren borde vara bärande i en utbildning i ledarskap. Vilket anslag och ton vill vi ha? Det är dags att ändra syn och tankesätt Vimmerby är den lilla kommunen som faktiskt har möjligheten att se människans problem i vardagen.

Frågan är vill politiken vara med och göra det? För det är ju den politiska visionen som genomsyrar kommunens anslag hos medborgaren. Ledorden borde vara förståelse, värme och empati. 

Peter Fjällgård

Vänsterpartiet

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: