Annons:

Sök

Annons:

Brunegård: När ska Vimmerby få en familjecentral?

Kristdemokraternas Gudrun Brunegård vill se en familjecentral i Vimmerby så fort som möjligt. Foto: Jakob Karlsson

Brunegård: När ska Vimmerby få en familjecentral?

Flera kommuner i landstinget har en familjecentral – men inte Vimmerby. Det vill Kristdemokraternas Gudrun Brunegård ändra på. Läs hennes debattinlägg nedan.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Familjecentraler finns sedan lång tid på olika håll runt om i landet. De är en naturlig mötespunkt, dit föräldrar kommer med sina barn, för att möta andra småbarnsfamiljer, kontrollera barnets tillväxt och få råd och stöd om man är orolig över något. Där jobbar mödravårdens barnmorskor sida vid sida med barnhälsovårdens specialistsjuksköterskor, öppna förskolans pedagoger och socialtjänsten.

Forskning har visat att konceptet är bra. Tröskeln för att komma dit är låg. Det är lätt och odramatiskt att fråga om råd, vilket ökar tryggheten hos föräldrarna och därmed även för barnen. Det finns samhällsekonomiska analyser som visar att varje satsad krona på den typen av förebyggande arbete lönar sig mångdubbelt i det långa loppet.

 Borde vara dags

Jag har i många år engagerat mig för att få till stånd en familjecentral i Vimmerby. För några år sedan fick jag en motion bifallen i kommunfullmäktige. Landstinget stod då inför ett antal ombyggnationer av lokalerna i Vimmerby, och det har sagts att en familjecentral skulle ligga mot slutet i den planeringen.

Nu är snart både psykiatrin och folktandvårdens lokaler färdiga. Jag välkomnar att landstingets rödgröna majoritet har tagit till sig mitt och Alliansens förslag om en utbildningsvårdcentral för läkare med utländsk utbildning. Den planeras få mycket lämpliga lokaler där Folktandvården håller till i nuläget. Men därefter borde det ju vara dags att ställa iordning en familjecentral.

 Nämndes inte ens

Därför läste jag majoritetens förslag till landstingsplan med stort intresse. Men Vimmerby omnämndes inte ens i uppräkningen av vilka kommuner i länet som ännu inte har någon familjecentral.

Efter att ha ställt frågor till tjänstemännen kom ett meddelande några dagar före landstingsstyrelsen, att man gjort en ändring och lagt till Vimmerby i uppräkningen. Men det finns fortfarande inte minsta ord om någon plan för när en sådan kan komma till stånd, trots att det finns lämpliga lokaler i anslutning till nuvarande barnavårdscentral. 

Varje litet ord har sin betydelse och jag är glad över att min uppmärksamma läsning ledde till att ordet ”Vimmerby” lagts till i texten. Men varje barn har oändligt mycket större betydelse. Därför hoppas jag att majoriteten ska våga höja tempot och ansluta sig till Alliansens förslag, att familjecentraler ska finnas i varje kommun i länet senast 2019. 

Och lägg på ett kol! Låt inte Vimmerbys barn och föräldrar bli de som sist får en familjecentral, i självaste Barnens stad!

Gudrun Brunegård

Kristdemokrat

Fråga

Håller du med?

Ja
Nej
Rösta Se resultat

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: