Annons:

Sök

Annons:

Det här behövs för att fler ska rekommendera Vimmerby

35 procent avråder andra från att flytta till Vimmerby. Det är en rekordusel siffra – och en misstroendeförklaring till hela Vimmerby kommun.
Vägen framåt? Det är att ta många steg bakåt.

Annons:

Jag är egentligen helt fel person att skriva den här krönikan. Vimmerby-skylten har nämligen, nuförtiden, samma effekt på mig som ecstasy har på andra.

Dopaminet rusar till hjärnan, pulsen höjs och den själ jag egentligen inte tror på mår plötsligt helt underbart bra så fort jag passerar kommungränsen.

Jag rekommenderar alla att flytta till Vimmerby. Jag tycker att alla borde vilja bo i Vimmerby. Skälet till denna gränslösa romantisering av min barndomsstad är förstås lika enkel som den är patetisk.

Enda platsen

Ganska länge avskydde jag Vimmerby för att jag inte ville vara någon alls. Nu älskar jag Vimmerby för att det är den enda platsen i världen där jag är någon.

Enda platsen där jag får hälsa på folk på stan. Enda platsen där jag – vi ska inte gå alldeles för långt här – har någon form av betydelse för fler än mina nära och kära.

Dessutom är det enda platsen i världen där man kan gå på Astrid Lindgrens Värld, lyssna på EPA-traktorer nätterna igenom (nåja), hitta inköpta lekparker som man inte har råd att montera, ligga en hel dag vid Nossen och titta på Per Backstad vid Astrid Lindgrens Näs. Dessutom har Vimmerby flest pizzerior per capita, enligt alldeles ny och tvärsäker forskning.

Det här behövs

Allt det där är emotionellt – och att vara beroende av det emotionella är mycket farligt. Det vet alla som någon gång varit kära.

Vi kan prata hur mycket som helst om förtroendekris och skoldebatten, men ska människor kunna rekommendera Vimmerby behövs logiskt grundade skäl.

Det behövs en kommunalskatt som inte är länets högsta, alternativt en plan för att kommunskatten ska sänkas.

Det behövs en bättre skola.

Det behövs fler medarbetare i förskolan.

Det behövs – tyvärr för vårt företag – färre genanta nyheter.

Det behövs fler bostäder.

Det behövs fler strandnära tomter.

Det behövs bättre placeringar på olika rankingar. 

Det behövs bättre utförda projekt.

Det behövs mer genomtänkta investeringar.

Det behövs mycket bättre idrottsanläggningar.

Det behövs framtidstro.

Ändå står vi här

Vi som dagligen följer Vimmerby får ofta följande känsla: det borde gå så väldigt mycket bättre för Vimmerby.

Arbetslösheten är låg, näringslivet investerar och investerar, entreprenörer öppnar nya verksamheter, idrottsföreningarna håller hög klass, få är beroende av ekonomiskt bistånd, turismen omsätter hundratals miljoner och växer.

Ändå står vi här, med landets näst högsta låneskuld.

Ändå står vi här, med 35 procent som skulle avråda andra att flytta hit.

Enda vägen framåt är hundra steg tillbaka och att steg för steg bygga upp en stabil och pålitlig kärnverksamhet.

Att lägga 5,8 miljoner kronor på kurser och konferenser i samma veva som 3 miljoner måste sparas för att minska personaltätheten i förskolan kommer tyvärr inte få en enda människa att rekommendera andra att flytta till Vimmerby. 

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: