Annons:

Sök

Annons:

Därför skrev vi att dömde mannen är fotbollsspelare

Vi skriver aldrig ut vilket yrke dömda personer har. I dag skrev vi att en dömd man var fotbollsspelare. Skälet är enkelt: vi måste följa ett ärende till dess slut. Att inte göra det hade varit att svika läsarna.

Annons:

Den 24 april i år vaknade jag till att Länstidningen Norr/Vimmerby Tidning skrev att en känd idrottsprofil i närområdet gripits på nattklubben Kharma i Vimmerby.

Vi valde att skriva att det handlade om en man i 20-årsåldern och nämnde inte att 20-åringen var idrottare. Precis så som gör vi gör i alla andra brottsfall. Vi skriver ut ålder och kön (i 99 fall av 100 är det en man) och i övrigt är vi mycket restriktiva när det gäller uppgifter om misstänkta eller dömda.

Helt enkelt för att vi inte anser att fler uppgifter är relevanta för händelserna.

 Ännu en man som betett sig illa

I regel spelar det ingen roll för brottet om gärningsmannen är svensk eller spanjor, bilmekaniker eller frisör, rik eller fattig.

Det spelar förstås ingen roll att den man som i dag dömdes för hot mot tjänsteman, försök till våld mot tjänsteman och våldsamt motstånd råkar spela fotboll i Vimmerby IF.

I sak är det ingenting mer än ytterligare en man som betett sig illa på krogen.

 Blev sportsligt intressant

Jag står fast vid den hållningen. Jag tycker att den är etiskt korrekt och anser att vi gjorde helt rätt som valde att inte skriva att den misstänkte mannen sysslade med idrott på fritiden. 

För vår del förändrades hela den här affären i samma sekund som Vimmerby IF meddelade att den berörda spelaren stängs av från klubben på grund av brottsmisstankarna. 

Vi följer Vimmerby IF varje vecka. Vi skriver om laguppställningar, skadade spelare, avstängda spelare, värvningar och spelartapp.

I det läget var enda möjligheten för oss att inte berätta att den brottsmisstänkte var fotbollsspelare att helt och hållet bortse från Vimmerby IF:s pressmeddelande.

 Rätt att veta

Det hade varit ett stort svek mot våra läsare. Självklart har våra läsare rätt att veta varför en spelare helt plötsligt inte får vara med på träningar och matcher i vårt upptagningsområdes främsta fotbollslag. 

Några dagar senare meddelade VIF att avstängningen hävs med omedelbar verkan. Så här skrev de i sitt pressmeddelande:

"Det kan eventuellt dröja 2-5 veckor innan polisutredningen är klar och vi kommer nogsamt att ta del av resultatet och då vidta eventuella åtgärder som vi finner nödvändiga utifrån utredningens resultat."

Med andra ord: när domen kommer tar vi ett beslut om spelarens framtid i föreningen.

 Måsta ställa frågan

I dag kom utredningens resultat i och med domen vid Kalmar tingsrätt. Som tidning måste vi följa ett ärende ända in i mål på samma sätt som vi följer en fotbollsmatch i 90 minuter plus stopptid. När VIF tidigare har meddelat att man tar ett beslut om spelaren när domen fallit måste vi givetvis ställa en fråga om spelarens framtid när domen kommit. 

Just därför, av idrottsliga skäl, var det vid det här tillfället relevant att skriva att den dömde mannen råkade vara fotbollsspelare. I övrigt står jag fast vid att det inte har någon relevans över huvud taget. 

Fotnot: I sin ursprunliga version innehöll den här krönikan en felaktig uppgift om Länstidningen Norr/Vimmerby Tidning publicering. LN/VT skrev att det handlade om en idrottsprofil och inte en fotbollsspelare i Vimmerby IF. Jag har korrigerat den uppgiften och beklagar att den var felaktig. I sak förändrar den inte min syn på affären, men rätt ska givetvis vara rätt.  

Här hittar du våra tidigare artiklar i ärendet:

Artikel om händelsen

Vif stänger av spelare – misstänks för flera brott

Intervju med Magnus Ericsson om avstängningen

Krönika om VIF:s agerande

Artikel om att avstängningen hävdes

Intervju med Magnus Ericsson efter att avstängningen hävts

Artikel om domen

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: