Annons:

Sök

Annons:

Krönika: Ett hockeylag som kan bli historiskt – mot ”alla” odds

Få, om ens någon, trodde väl att Vimmerby Hockey skulle kunna utmana om seriesegern i den södra Hockeyettan. Nu vet vi bättre. Om en vecka, eller tidigare än så, kan det här LAGET vara historiskt. Mot alla odds. Eller, ja, de flesta odds, i alla fall.

Annons:

Det var med stor osäkerhet vi gick in i en ny säsong med Vimmerby Hockey. Borta var spelare som Markus Modigs, Jesper Kokkonen, Petter Runesson och Dennis Fröland. Inte mer än möjligen någon av de där spelarna har ersatts rakt av. Ändå står vi här med VH i serietopp med tre omgångar kvar av grundserien i den södra Hockeyettan.

Ska de bli historiska?

Jag trodde att Vimmerby Hockey till och med kunde få problem att nå Allettan för första gången sedan klubben klev upp i Hockeyettan inför säsongen 2011/12. Nu behövs det fortfarande någon poäng för att på egen hand avancera dit, men det kommer VH att lösa utan problem.

Istället är frågan om Hampus Harlestam, Pelle Ström, Jonathan Stålberg, Pontus Näsén och deras lagkamrater ska bli historiska. Historiska på det sättet att de blir det första laget som för VH till en serieseger i division ett. Mycket avgörs hemma mot Troja/Ljungby i kväll. Tar Vimmerby tre poäng där har jag svårt att se att de ska släppa förstaplatsen ifrån sig.

Det krävs ett lag

Att Vimmerby ska vinna den här serien är egentligen mot alla odds. Eller, det var åtminstone det på förhand. Nu vet vi bättre.

Utan att på något sätt vara taskig vet vi nu att det inte krävs så många profiler för att kunna vinna en serie. Vi vet också att det inte behövs särskilt mycket individuell finess (förlåt Måns Carlsson, du har absolut bjudit på en hel del hockeygodis) för att kunna göra det.

Nej, det krävs ett LAG för att vinna en serie, med betoning på just l-a-g. Det har Vimmerby inte haft förut, alldeles för ofta har ett mål varit viktigare än att ta det där viktiga hemjobbet. Men ett lag, det har Vimmerby den här säsongen.

Mycket har imponerat

Det finns förstås ett antal parametrar som sticker ut och har gjort Vimmerby till en möjlig serievinnare:

* Den kanske allra största är tränaren Phil Horsky. Jag vågar påstå att Vimmerby Hockey aldrig tidigare har haft en bättre tränare än österrikaren. Han är på gränsen till överseriös och har en aura som troligen skulle kunna få vilken hockeyspelare som helst att lyssna på honom. Han har en tydlighet i sitt ledarskap som är unik på den här nivån. Spelarna vet sina roller och det är något som oftast skapar framgång.

* Målvaktsparet Jonathan Stålberg (etta i serien med en räddningsprocent på 92,79) och Tomas Rydén (fyra med 91,91) är bäst i serien. Kanske i hela division ett? Det spelar egentligen ingen roll vem som står, båda sprider ett enormt lugn omkring sig.

* Backsidan (och försvarsspelet i stort) håller mycket hög klass. Pontus Näsén och Ludvig Jardeskog tillhör högst troligt ett av de allra bästa backparen i hela Hockeyettan.

* Spelet i special teams, boxplay och powerplay. Även om VH släppt några mål i boxplay i de senaste matcherna är laget fortfarande bäst i serien med sina 89,80 procent. I powerplay har Vimmerby 26,98 och där är bara Kallinge/Ronneby bättre.

Behöver höja sig hemma

Det finns egentligen bara en sak som trots allt fortfarande oroar mig och det är spelet i offensiv zon, eller snarare poängproduktionen där. VH har skickliga centrar som har hållit ihop spelet hittills, men på forwardspositionerna måste det bli bättre framöver. Det säger det mesta att tre av Vimmerbys sju bästa poängplockare är backar. Forwarden Christian Blomqvist, åtta i den interna poängligan, står på blygsamma sex poäng.

En annan sak som behöver bli bättre är spelet på hemmaplan. Medan laget har gått som en klocka på bortais så har man haft betydligt svårare att sätta toppkonkurrenterna på plats i ”Tigerkulan”. Kanske är det dags mot Troja/Ljungby i kväll. Lyckas Vimmerby Hockey med det går de dessutom mot en historisk serieseger.

Fakta

Vimmerby Hockeys placeringar i grundserien i Hockeyettan:

2011/2012: Tvåa, 54 poäng. (19 poäng bakom ettan Vita Hästen)

2012/2013: Trea, 49 poäng. (21 poäng bakom ettan Vita Hästen)

2013/2014: Tvåa, 60 poäng. (2 poäng bakom ettan Vita Hästen)

2014/2015: Trea, 46 poäng. (5 poäng bakom ettan Västervik)

2015/2016: Trea, 46 poäng. (11 poäng bakom ettan Västervik)

2016/12017: Trea, 35 poäng. (13 poäng bakom ettan Troja/Ljungby.

2017/2018: Fyra, 44 poäng. (9 poäng bakom ettan Kallinge/Ronneby)

* Säsongerna 2011/2012-2013/2014 spelades grundserien över 27 matcher. Därefter har det varit 22 matcher i serien, förutom 2016/2017 då det endast var 20).

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: