Annons:

Sök

Annons:

GLENNFALK: Vimmerby är för litet för att skapa en förort

När Vimmerby kommun nu planerar en förort till staden norr om Vimmerby (kyrkans markområde) så lämnar man planeringsidealet om en rund stad.
Det kommer att medföra stora samhällskostnader och blir varken hållbart eller miljövänligt. Att bygga en stad som en banan istället för en apelsin motsäger alla ideal i stadsplanering.

Annons:

Nu är det inte säkert att kommunen bebygger området man köpt av kyrkan de närmaste åren. Det vore ett katastrofalt misstag. Möjligen finns behovet om 50 år eller mer. Och i perspektivet att säkra stadsnära mark kan ändå affären vara god att genomföra.

Att planeringsidealet ska vara runt är inget nytt påfund. Svenska kommunala översiktsplaner (ÖP) som brukar sträcka sig mellan 10 och 30 år, har i årtionden haft inslag av just det idealet.

Att staden ska vara rund har flera skäl:

Hållbarhet, samhällsplanering av alla välfärdsfunktioner, utnyttjande av tidigare investeringar, framtida kollektivtrafik, är bara några.

En förort norr om yttre Kohagen innebär en rad samhällsinvesteringar: El, fiber, värme, gator, gångvägar, service i form av affärscentrum för att slippa ökad biltrafik till exempelvis mataffären, längre resor för välfärdsarbetare som hemtjänst, etc.

Det innebär också sämre utnyttjande av det som finns i stadskärnan: de stadskärnor som vill dra nytta av så stor befolkningen som möjligt ska helst ha kunderna bosatta inom 2-2,5 kms radie fågelvägen, dvs cykelavstånd. 

***

Från kyrkan, stadens mittpunkt, är det 2,7 km till platsen där nya området slutar.

Till Yttre Kohagen är det 2 km. Men mellan där och kyrkans mark planeras en Yttre Ring, en förbifart som ska inrymma också en framtida infart till Astrid Lindgrens Värld. Drar man en ring runt Vimmerby med mitten på kyrkan så kommer idag det mesta hamna innanför. Nosshult ligger längst bort med ungefär 2,7 km. Men man kommer en bit bortom Älåkra, en bit bortom Skillingarum och framförallt, en bit bortom Ulriksdal.

När nu nytt bostadsområde ska planeras efter Nosshult och Nybble bör man förtäta inom gränsen på 2,5 km. Ser man på de investeringar som är gjorda i gång- och cykelvägar, och man lämnar VOK-skogen helt orörd så bör Ulriksdal vara bästa området och man kan flytta ridanläggningen till kommunens fastighet på Hörestahult, för att möjliggöra bostäder.

Ser man till den planerade Yttre Ringen (förbifart Vimmerby som ansluter Västerviksvägen med Linköpings vägen), så klyver den Kyrkans område mot Kohagen och därav blir det lätt en förort, med all den närservice den kräver. 

Ulriksdalsområdet är stort, också nära de nya förskolorna, och det skulle också knyta an till Nossenområdet.

Om man nu ska börja bygga utanför den Yttre Ringen så kommer inte bara kyrkans mark i spel, utan även kommunal mark vid Borstingen där man redan börjat bebygga med villor.

***

Att planera en stad är en grannlaga uppgift. I botten måste samhällsekonomin ligga. För alla parter: de som ska bo ska ha cykelavstånd till city vilket innebär GC-vägar, de ska bo som det anstår en mindre stad, dvs i villor, borätter och låga hyreshus, de ska ha nära till stadskärnans service. De som ska serva ska ha korta avstånd, de som ska bygga infrastruktur ska dra nytta av tidigare investeringar i gatunät och ledningsnät. Bebyggelsen ska förstärka all den service som finns i stadskärnan, där begränsningar av exempelvis parkeringsmöjligheter finns.

Så enligt mitt tycke är investeringen i kyrkans mark ett projekt man kan sätta igång tidigast om kanske 50 år, tror Borstingen bör komma före åviken i Krön.

Hur gör man då på andra sidan vägen? I Vimmerbys fall är det svårt att korsa just Linköpings vägen. Viadukten är en flaskhals och den andra infarten är nya Krönsmonvägen. Så varför inte låta Krönsmon vara ett industriområde och bortom den, ett vattenskyddsområde och friluftsområde?

På andra sidan Vimmerby, mot Älåkra äger kommunen också mark. Men där stoppar bron över riksvägen och även sågverket vars buller ändå kan vara påtagligt. Kanske man ska låta industrin gå från Arla, förbi Saxbergen där privat industrimark planeras och mot sågen och på så sätt hålla bostäderna inom vinkeln vid Åkeborondellen.

Vimmerby är för litet för att skapa en förort ett par kilometer från centrum med skola, service och allt vad det innebär. En skola där kan också i förlängningen hota skolorna i både Södra Vi och Djursdala om man vill slå vakt om dem.

Sammantaget bör en sådan plan bli föremål för en bred samhällsdebatt, det har stor betydelse om man bygger som en banan än som en apelsin.

Fotnot: Journalisten, entreprenören och f.d. kommunalrådet (m) i Vimmerby (2010-2015) Micael Glennfalk, skriver återkommande krönikor i vår tidning, där synpunkter på politik och samhällsföreteelser lokalt, regionalt och nationellt framförs. Krönikörens åsikter är alltid hans egna och inte tidningens.

Fotnot #2: Fram till den 9 mars stod det att avståndet mellan kyrkan och det nya områdets yttre gräns var 3,7 kilometer. Den uppgiften var felaktig efter att DV på nyhetsplats publicerat en felaktig karta. Rätt uppgift är 2,7 kilometer och ingenting annat. Vi beklagar misstaget. 

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: