Annons:

Sök

Annons:

Rattfylleridömd läkare från norra Kalmar län får prövotid

Bilden är en genrebild. Foto: Pixabay

Rattfylleridömd läkare från norra Kalmar län får prövotid

En läkare i norra Kalmar län körde bil kraftigt berusad och dömdes till fängelse för grovt rattfylleri. Nu sätts läkaren på en treårig prövotid av Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd.

Annons:

Det var Inspektionen för vård och omsorg, IVO, som för ett drygt år sedan anmälde läkaren till ansvarsnämnden.

IVO yrkade på att ansvarsnämnden skulle ålägga läkaren en treårig prövotid. Som grund för yrkandena anförde IVO att läkaren kunde befaras vara olämplig att utöva yrket.

”En prövotidsplan bedöms kunna ha betydelse för att komma till rätta med de missförhållanden som lagts till grund för anmälan”, skrev man i anmälan.

Polisen fick lägga ned läkaren 

Bakgrunden till anmälan var att IVO i februari 2020 fick kännedom om att läkaren 2018 hade dömts av Kalmar tingsrätt till en månads fängelse för grovt rattfylleri.

Av domen framgår att läkaren i juli 2017 kört bil med 2,32 promille alkohol i blodet och körningen inneburit en påtaglig fara för trafiksäkerheten. Bilfärden slutade med att läkaren körde in mellan två stenstolpar på en parkeringsplats och var så redlöst berusad att polisen fick lägga ned läkaren på marken för att vidta erforderliga utredningsinsatser.

Läkaren överklagade domen till Göta hovrätt, som dock fastställde tingsrättens domslut.

Ytterligare en dom 

Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd anser att läkaren visade en allvarlig brist på omdöme vid händelsen och befarar att läkaren är olämplig att utöva yrket. Därför sätts läkaren på en prövotid om tre år.

I utredningarna har läkaren bedömts ha ett riskbruk av alkohol och konsumtionen ska nu följas under prövotiden.

Efter rattfylleridomen har läkaren även dömts för grov olovlig körning efter att ha ertappats med att köra bil trots återkallat körkort. Brottet straffades med 50 dagsböter.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: