Annons:

Sök

Annons:

Vimmerbyföretag del av världsunik satsning på klimatneutral cementtillverkning

Pär Bragsjö är vd för Mercatus Engineering AB. Foto: Pressbild

Vimmerbyföretag del av världsunik satsning på klimatneutral cementtillverkning

Vimmerbyföretaget Mercatus Engineering AB från Vimmerby är en del av en världsunik satsning på klimatneutral cementtilverkning. Företaget levererar kondensatreningen för de nedkylda rökgaserna.

Annons:

Vid tillverkning av cement frigörs stora mängder koldioxid vid förbränningen av kalken. Hittills har den mycket varma röken släppts ut i luften ur höga skorstenar utan att koldioxidavskiljning har varit möjlig.

Nu finns en teknik som kyler rökgaserna, vilket gör att det går att fånga upp koldioxiden ur kondensatvattnet och genom högt tryck, samt temperaturer på minus 30 grader, kan omvandla den till flytande form. 

Den flytande koldioxiden ska sedan lagras i uttjänta oljeborrhål i Nordsjön. Nu byggs en ny reningsanläggning i norska Brevik. Norska staten bidrar med 3,3 miljarder norska kronor och målet är att anläggningen ska tas i drift under 2024. 

Det blir då världens första CCS-anläggning i full skala. 

Vimmerbyföretaget Mercatus Engineering levererar rökgaskondensatreningen med tre keramiska ultrafiltenheter, samt ett slutfilter med aktivt kol som filtrerar kondesatet, som slutligen kan släppas ut i havet. 

– Mercatus är väldigt kompetenta på denna typ av vattenbehandling. De hade det bästa totala erbjudandet med teknik och genomförandekapacitet, berättar Dag M Dybdahl från Aker Solutions, inköpsspecialist för projektet, i ett pressmeddelande.

"Prestigeuppdrag"

Projektet kommer att bana väg för användandet av tekniken och följs med stort intresse från andra aktörer, menar man i pressmeddelandet. En förstudie pågår kring en liknande anläggning vid Cementas fabrik i Slite på Gotland. 

– Det är ett prestigeuppdrag och att bli utvald leverantör till ett sådant här spjutspetsprojekt. Anläggningen är ett stort kliv mot en mer klimatneutral cementtillverkning i världen, och att vi får vara med och bidra till det känns stort och viktigt för oss, säger Pär Bragsjö, vd på Mercatus Engineering.

Fotnot: CCS står för Carbon Capture and Storage.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: