Annons:

Sök

Annons:

Vimmerbyföretaget växer med flera nya medarbetare:

Pär Bragsjö är vd för Mercatus i Vimmerby som har anställt fem nya medarbetare under 2021. Foto: Pressbild

Vimmerbyföretaget växer med flera nya medarbetare: "Känns jättebra"

Vimmerbyföretaget Mercatus Engineering AB växer med fem nya medarbetare. Anställningarna skedde under 2021 och företaget ser ljust på framtiden.
– Det känns jättebra, säger vd:n Pär Bragsjö.

Annons:

Vimmerbyföretaget Mercatus Engineering AB hade ett starkt 2021 och anställde totalt fem nya medarbetare under året. Det finns flera skäl till det.

– Dels beror det på att vi ser en ökad eftermarknad för våra produkter. Ju mer anläggningar vi har fått ut, desto större behov finns det för reservdelar och serviceavtal. Det är en del av det. Generellt har vi haft mer att göra. Vi har en ganska hög orderingång och det ställer krav på att vi har tekniska säljare och projektledare som kan ta hand om allt det här. Det är inget enskilt projekt, utan det är generellt så att vi har haft mer att göra. Vi har inte alla ägg i samma korg, säger Mercatus vd Pär Bragsjö.

Hur känns det att utöka med fem medarbetare?

– Det är verkligen jätteskoj. Vi har gjort bra rekryteringar och fått in duktig personal. Så det är jättekul och känns jättebra.

Påverkades ni något av leveransproblemen under 2021?

– Vi hade lite bekymmer i slutet av året. Vi hade räknat med att leverera ut ett antal större projekt, men på grund av bristen på elkomponenter främst fick vi inte ihop grejerna och fick leverera det här året istället. Det innebär att det vi hade räknat med som intäkt förra året hamnar i början av det här året.

"Riktigt stor orderstock"

Just nu är det inte aktuellt att rekrytera ännu mer personal.

– Nej, nu är det lite lugnt på rekryteringsfronten. Vi har för avsikt att intensifiera arbetet mer och jobba mer med uppsökande eftersäljning på eftermarknaden. Det vet vi inte ännu vad det kommer generera. Det är lite orört område för oss och vi har inte jobbat så mycket med uppsökande verksamhet på den sidan. 

I dagsläget är Mercatus 35 anställda i Vimmerby.

– För stunden är det ganska rätt, men det kan snabbt förändras förstås. 

Inför 2022 ser läget ljust ut för företaget. 

– Vi har en riktigt stor orderstock vi går in med. Jag tror inte vi har haft så här stor orderstock någonsin i Mercatus historia. Det känns betryggande, men samtidigt måste vi sälja in nya projekt senare år. Det är positiva signaler. 

Stort projekt

I Cementas norska systerfabrik Norcem i Brevik byggs världens första anläggning för storskalig avskiljning och lagring av koldioxid. Mercatus ska leverera kondensatreningen för de nedkylda rökgaserna.

– Det är ett av projekten vi jobbar med och där blir det leverans någon gång till sommaren. Det flyter på enligt plan, säger Pär Bragsjö. 

Under förra året pausade Mercatus sina planer på nybyggnation på Krönsmon. Istället har man planer på att utöka sin befintliga anläggning på Hultsfredsvägen.

– Det är fortfarande aktivt och vi ser över flera olika alternativ. Det är inget slutgiltigt beslut taget, utan vi måste måla kartan klar först, säger han.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: