Annons:

Sök

Annons:

Läkare verksam i Vimmerby får kraftig kritik av IVO

En lärare verksam vid Vimmerby Hälsocentral får kraftig kritik av IVO. Foto. Landstinget

Läkare verksam i Vimmerby får kraftig kritik av IVO

En läkare som jobbar på Vimmerby Hälsocentral får hård kritik av Inspektionen för vård och omsorg (IVO). IVO har granskat en mängd journaler och hittat flera brister. Sammantaget skriver IVO att läkaren "inte utfört sitt arbete i överensstämmelse med vetenskap och beprövad erfarenhet":

Annons:

Läkaren var tidigare verksam vid hälsocentralen i Kisa och anmäldes av Region Östergötland i januari 2015 för att hen ansågs kunna vara en fara för patientsäkerheten. Då hade över 30 av läkarens journaler granskats av Region Östergötland. Inspektionen för vård och omsorg valde slumpvis ut tio av de över 30 journalerna. 

Fem av de tio journalerna ansåg IVO hade så pass stora brister att de förtjänade kritik. IVO har även begärt ut tio slumpvis utvalda journaler från Landstinget i Kalmar län. Av dessa har IVO funnit ett fall som förtjänar kritik.

IVO har funnit att läkarens medicinska beslut i flera av de sex patientfall som får kritik har varit dåligt underbyggda på grund av framför allt brister i anamnes och status. Läkaren ska inte ha haft tillräcklig grund för sina medicinska bedömningar och det fanns risk för missad diagnostisering av allvarliga tillstånd. Vidare har IVO funnit att utredning i vissa patientfall inte har drivits vidare trots att det funnits medicinsk indikation för detta. Det har medfört risk för försenad diagnos av allvarliga tillstånd.

Kan följa upp

Läkaren har bland annat skrivit ut ett läkemedel som det krävs dispens för, utan att ha haft dispens för det. I ett yttrande till IVO har läkaren angett att hen inte kände till kravet på licens samt att hen anser det märkligt att Apoteket inte reagerat.

Så här skriver i IVO i sin slutsats: 

"IVO kan konstatera att XX har brustit i handläggningen av sina patienter i ett flertal fall. IVO bedömer dock att händelserna i huvudsak inträffade så lång tid tillbaka att de är mindre lämpliga som underlag för att bedöma XX aktuella yrkesutövning. IVO kan efter granskning av senare förda patientjournaler vid Vimmerby hälsocentral konstatera att det utifrån patientsäkerhetshänseende inte finns tillräcklig anledning för IVO att utreda detta ärende vidare. Ärendet ska därför med den utdelade kritiken avslutas. IVO kan dock med anledning av de uppgifter som framkommit framöver komma att följa upp XX yrkesutövning."

Läkaren kommer att få behålla sin legitimation och det finns inga hinder för att hen ska fortsätta i yrket. Beslutet från IVO går inte att överklaga.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: