Annons:

Sök

Annons:

Nu ska brottsligheten mot Vimmerbyföretag kartläggas:

Anders Degerman och Marie Nicholson från lokala Brå tillsammans med Företagarnas ordförande Marcus Alsér. Foto: Simon Henriksson

Nu ska brottsligheten mot Vimmerbyföretag kartläggas: "Viktig fråga"

Nu ska utsattheten för brott mot Vimmerbyföretag kartläggas. Samtliga företag i kommunen kommer få ut en enkät.
– Det är intressant dels att se vilken slags brottslighet det är och hur vi som kommun kan motverka det här, säger Marie Nicholson, ordförande i det lokala Brottsförebyggande rådet.

Annons:

Hur slår brottsligheten mot Vimmerbys olika företag? Det vill det lokala Brottsförebyggande rådet ta reda på. Nu har man tagit initiativ till en enkätundersökning lokalt som kommer rikta sig till samtliga företag i kommunen.

– Bakgrunden till den här enkäten är att vi vill undersöka brottsutsattheten bland företag i Vimmerby. Det är inte för att vi tror att vi sticker ut, men utifrån Svenskt Näringslivs enkät om företagsklimatet. Där ser vi att otryggheten och utsattheten för brott ökat även bland företag, säger ordförande Marie Nicholson (M).

Punkten var ny i Svenskt Näringslivs undersökning 2020. Året efter hade det ökat i hela Sverige. 

– Vimmerby sticker ut eftersom det är lägre än rikssnittet, men vi tycker ändå att det är intressant att se hur det ligger till bland våra företag. 

I den senaste undersökningen uppgav en av fem företagare att de i mycket hög eller ganska hög utsträckning påverkas av brottslighet. 

– Det är ganska många och det är intressant att se vilken slags brottslighet det är, hur vi som kommun kan hjälpa till och motverka det här, säger Nicholson.

"Viktigt ur ett kommunalt perspektiv"

Anders Degerman är samordnare i lokala Brå och säger att man dels ska se över i vilken utsträckning företagen drabbas och påverkas men också vilken sorts brottslighet det rör sig om.

– Är det inbrott, stöld, hot, störande av ordning eller ekonomisk brottslighet? Det ska vi undersöka. Om man anmäler till polisen eller inte är också en intressant fråga, säger Anders Degerman. 

Han säger också att man ska undersöka om företagen själva gör något för att förhindra brott och om det känns tryggt att driva företag i kommunen. 

– Det är viktigt ur ett kommunalt perspektiv att vi har ett företagsliv som är fungerande. 

"Då överlever man inte"

Marcus Alsér är ordförande i Företagarna Vimmerby och uppskattar initiativet. 

– Det är bra att kommunen fångar upp det här och vill identifiera problematiken. Det är svårt att förebygga brottsligheten, men att identifiera den kan göra att man kan rikta utbildningsinsatser. Tittar man på cybersäkerhet och när exempelvis Coop blev utlåsta från sina egna system inser man att det finns en stor sårbarhet. Det gäller även större företag och även om man tittar på vad som händer i Ukraina nu, säger han.

Alsér menar att en sönderslagen ruta naturligtvis är väldigt tråkigt ur flera perspektiv, men att det kan vara hanterbart utifrån att det är egendom som tar skada.

– Men blir man utlåst från sitt system i en månads tid överlever man inte. Från vår sida ser vi superpositivt på det här, säger han.

Du har varit ordförande i ganska många år. Är ditt förhandstips att det har blivit värre eller vad tror du kommer visa sig i enkätsvaren?

– Det vågar jag inte uttala mig om, men jag tror att mycket försiggår. Allt från mindre it-brott, bluffakturor och så vidare till större grejer. Vi såg hur hårt exempelvis Home of Brands drabbades ett tag, där man nästan försöker nöta ut en företagare. Merparten av brotten är nog dieselstölder, uppklippta nät och motorsågar som stjäls. Men det påverkar företagen och tryggheten.

"Går på djupet"

Enkätundersökningen ska gå ut till företagarna med en gång.

– Vi vill se de här brotten som inte är de mest uppenbara, som bedrägerier och bluffakturor. De kanske inte leder till så många tidningsartiklar, men de är lika viktiga att identifiera. Det är viktigt att många företagare svarar och därför vänder vi oss till Företagarna för att de ska uppmana sina medlemmar att svara på undersökningen, säger Marie Nicholson och fortsätter:

– Vi får se vad resultatet blir. Vi väljer att göra det här i en tidpunkt där det inte är ett problem som sticker ut, för att kunna gå djupet och arbeta förebyggande. 

En svarstid på upp till veckor är att vänta.

– Därefter kommer vi analysera det och återkomma. Förhoppningen är att det ska resultera i någon form av handlingsprogram tillsammans med Företagarna. Problemet måste kartläggas och polisen är också med i det här. 

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: