Livsmedelsverket utreder ett pågående utbrott av listeria.
Foto: MostPhotos
Livsmedelsverkets misstanke är att vakuumförpackad kallrökt lax är själva smittkällan. Men exakt vilken produkt som är orsaken till utbrottet är inte klarlagt.
Bakterien listeria kan exempelvis finnas i både kallrökt och gravad lax samt i skivat köttpålägg, paté, mögelostar, kittostar och opastöriserad mjölk.
– Vissa livsmedel såsom mögelostar bör undvikas helt, medan andra livsmedel till exempel kallrökt och gravad lax bör ätas inom en vecka från förpackningsdatum, säger Jonas Toljander, mikrobiolog vid Livsmedelsverket, i ett pressmeddelande.
Hos personer i riskgrupp kan listeria orsaka allvarlig sjukdom och nu uppmanar Livsmedelsverket gravida, sköra äldre och personer med nedsatt immunförsvar att följa myndighetens råd för att minska risken att smittas.
Flera har dött
Sjukdomen kan ge olika symtom och det är allt från magproblem och influensaliknande symtom till allvarliga tillstånd, som hjärnhinneinflammation och blodförgiftning. Totalt handlar det om sammanlagt 15 fall, varav elva rapporterade under juni och juli. Tre personer har dött efter att ha fått sjukdomen.
– Vi vet att de som är gravida oftast har god kännedom om riskerna med listeria. Däremot är det kanske inte alla som vet att även äldre människor tillhör riskgruppen. Om du till exempel bjuder en äldre släkting på kallrökt lax som närmar sig utgångsdatum eller inte förvarats på rätt sätt så kan du utsätta personen för en risk för listeria, säger Jonas Toljander.
Personer som inte tillhör någon av riskgrupperna blir vanligtvis inte alls sjuka av bakterien.