Annons:

Sök

Annons:

Enhetschefen om stängda matsalar:

De öppna matsalarna på Frödala, Granen och Solgläntan riskerar att stängas. Foto: MostPhotos

Enhetschefen om stängda matsalar: "Påverkar den sociala biten"

Kritiken var stor när förslaget om att stänga de öppna matsalarna var uppe för snart tio år sedan. Nu verkar den inte lika omfattande. 

Annons:

Vid den senaste stora krisen i kommunens ekonomi var ett av förslagen till besparingar att stänga matsalarna på Frödala och Solgläntan. 

Då var enhetschefen Anette Ekqvist-Dahlberg kritisk. 

– Det är givetvis en klar försämring, sa hon då.

Personal på Frödala menade att risken för undernäring var uppenbar. Den gången drogs besparingsförslaget tillbaka och de äldre på Frödala i Frödinge och Solgläntan i Tuna som bodde där då fick även i fortsättningen serverad lunch varje dag.

Så har det fortsatt sedan dess, men nu är förslaget återigen att stänga de öppna matsalarna. Utöver de två nämnda berörs även Granen i centrala Vimmerby.

– Det är flera saker som fördyrar när det gäller kostverksamheten. Det här är ingen rolig sak och vi vill behålla lokalerna för social samvaro, men portionerna är mycket dyra per portion. I något fall handlar det om över 500 kronor. Vi har personal på plats, men det är få som utnyttjar det. Då får vi titta på ett annat sätt att äta för de som bor där. Det här är vår viljeriktning och inget beslut. Det kommer behövas ett beslut längre fram, var beskedet från majoritetens företrädare i tisdags. 

Inte lika kritisk

Systemet bedöms alltså vara för kostsamt. Anette Ekqvist-Dahlberg är tillbaka som enhetschef sedan en tid tillbaka, men är inte lika kritisk som 2016. 

– Vi är ju inte så involverade i det här, eftersom det tillhör kosten. Vi hjälper våra brukare utifrån beslut och det gäller i både Frödinge och Tuna. Vi ledsagar dem med beslut om det till matsalen, säger hon.

Hon menar att det skulle vara färre som berörs av det här nu än då.

– Det är inte alls så mycket som det var 2015. Det finns de som går och äter som inte har insatser från hemtjänsten, men jag kan inte säga om de kommer fara illa. Det är alltid tråkigt att ta bort något som fungerar. 

De som har insatser från hemtjänsten kan inte laga sin egen mat. 

– Då kommer det nog att handla om att hjälpa dem med maten i deras egen bostad. Jag har inte gjort någon konsekvensdykning i detta ännu, utan har bara läst det hos er. Mer information har vi inte fått i nuläget. 

"Vet man aldrig"

På Frödala bor i nuläget 13 äldre och på Solgläntan 17. Det som skulle kunna påverkas allra mest av beslutet är den sociala samvaron, menar Anette Ekqvist-Dahlberg. 

– Det är alltid svårt att säga innan hur något skulle fungera, det vet man aldrig riktigt innan. 

Har ni fått några reaktioner från brukarna kring det här?

– Nej, inte vad jag vet. 

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: