Annons:

Sök

Annons:

Semmelälskarnas dag är här:

Stigs Konditoris semla är starkt eftertraktad. Foto: Linus Johansson

Semmelälskarnas dag är här: "Vi har haft stopp för beställningar"

Den klassiska Gullringssemlan är mycket populär och i dag vallfärdar semmelälskarna till ortens konditori.
– Det blir mycket arbete från tidig morgon till sen kväll, säger bagaren Tomas Andersson.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Strax före klockan 02.00 i morse var Tomas Andersson, som är bagare på Stigs Konditori i Gullringen, på plats för att börja baka en stor mängd semlor inför ruschen på fettisdagen. 

– Förhoppningsvis är jag hemma vid 19-tiden i kväll. Det blir semlor hela dagen, inget annat. Vi har haft otroligt mycket beställningar. Jag vet i sjutton hur det ska gå men det måste lösa sig, säger Tomas Andersson.

"Har haft stopp"

Det är verkligen full fart i bageriet under fettisdagen, allt går liksom på löpande band. Totalt sett är det sex personer som jobbar med att baka och sälja de 2 500 semlorna under dagen.

– Vi har haft stopp för beställningar under både torsdagen, fredagen, helgen och måndagen. Vi kan inte ta emot mer. Vi hade absolut kunnat göra mer än 2 500 semlor men det går inte, vi hinner inte, säger Tomas Andersson.

Semlebullarna ska delas, mandelmassa ska tryckas ut, massa grädde ska spritsas på semlorna och sist men inte minst ska det pudras florsocker på locket.

"Får jättepositiv respons"

63-årige Tomas Andersson har jobbat på Stigs Konditori i över 40 år och han tycker att intresset för den klassiska Gullringssemlan har ökat, mycket tack vare den senaste tävlingen där Arla låter svenskarna avgöra vilken som är godast.

– Vi får jättepositiv respons och många tycker om semlorna. Efterfrågan till just fettisdagen har ökat och jag tror att omröstningen spelar in en del.

Vad har du annars för känslor inför den här dagen?

– Känslan är att ju äldre man blir desto jobbigare blir det. Jag blir också orolig över att man inte ska hinna med alla åtaganden, det är det som är problemet. Å andra sidan är det fantastiskt roligt att jobba med detta och att folk gillar våra semlor och vill ha dem. Går allt i lås så är det en jättekul dag men det krävs mycket arbete.

Hinner man njuta något?

– Nej. Det är stress hela dagen och det gäller att få fram semlor hela tiden. Kapaciteten är inte byggd för en sån här dag, det är inte många företag som kan öka produktionstakten med sex gånger gentemot det normala.

Första kunden kommer tidigt

Enligt Andersson kommer den första kunden redan klockan 7.00 på morgonen och sedan är tempot intensivt och stundtals hektiskt under tisdagen.

– Vi har bland annat fått en stor beställning på 200 semlor från Aura Light i Vimmerby vid 8.00 på morgonen, sen fortsätter det. Det blir mycket arbete från tidig morgon till sen kväll, det är jag inställd på. Och sen ska Skanska ha 200 semlor på onsdag, så det blir mycket arbete.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagensvimmerby.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: