Annons:

Sök

Annons:

DV liverapporterar från rättegången mot ex-prästen

I dag äger rättegången mot ex-prästen rum i Norrköping. Foto: Simon Henriksson

DV liverapporterar från rättegången mot ex-prästen

I morgon sker det femte försöket att hålla rättegång mot den före detta präst som är misstänkt för grov förskingring. Den här gången blir det också av med all sannolikhet. Sedan i förra veckan sitter ex-prästen nämligen häktad.

Annons:

Midsommardagen 2014 skulle en busslast med pensionärer rulla iväg mot norra Skandinavien. Resan anordnades av en präst, som tidigare varit verksam i Vimmerby pastorat. Merparten av pensionärerna kom från Vimmerby med omnejd. 

Ett trettiotal pensionärer betalade in drygt 12 000 kronor vardera till prästens privata bankkonto, men någon resa har de inte fått. Prästen skyllde på en nära väns bortgång. Pensionärerna har alltsedan dess ivrigt väntat på att få tillbaka sina pengar. Dessa har aldrig kommit. 

Sammanlagt är den före detta prästen skyldig närmare 400 000 kronor för den uteblivna drömresan till Nordkap. För pengarna åkte mannen, och en kvinnlig kyrkovaktmästare från den kyrka prästen då var verksam i, på en semesterresa till Grekland. Även kyrkovaktmästarens son fick följa med. Han har också köpt två bilar, varav den ena var till kvinnan, under samma period. 

I polisförhör har mannen medgivit att resan gjordes för att han behövde vila upp sig. 

Prästen har mist sitt prästämbete och har själv valt att lämna Svenska kyrkan. 

Dök inte upp

Den 28 maj 2015 skulle den före detta prästen upp inför rätta i Norrköpings tingsrätt för första gången. Men han anmälde förhinder och dök inte upp.

Rättegången har sedan ställts in ytterligare tre gånger, en gång på grund av att stjärnadvokaten Thomas Bodström inte kunde närvara. 

I dag blir det dock verkligen av. Sedan i förra veckan sitter mannen häktad, efter att ha gripits i sitt hem av polis. Maxstraffet för förskingring är sex års fängelse.

Dagens Vimmerby är på plats i Norrköping och rapporterar direkt från hela rättegången mot den före detta prästen, som inleds lite innan klockan nio på måndagen.

Rättegången följer ni här:

Vår liveuppdatering följer ni antingen direkt på Twitter

Eller direkt på Dagens Vimmerby: http://www.dagensvimmerby.se/live/

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: