Annons:

Sök

Annons:

Vimmerbyelevernas meritvärde historiskt högt

Camilla Stridh (S) och Linda Ungsäter (M) gläds åt förbättrade studieresultat. Foto: Simon Henriksson

Vimmerbyelevernas meritvärde historiskt högt

Vimmerbyelevernas meritvärde i årskurs nio är historiskt högt. Värdet är stigande sedan 2009 och nådde en topp förra året. – Det är särskilt högt för pojkarna som visar på en tydlig positiv utveckling, säger BUN:s ordförande Camilla Stridh.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Förra året slopades målet om att vara Sveriges bästa skolkommun 2017. Anledningen var bottenresultaten i SKL:s Öppna jämförelser av den svenska grundskolan och i Lärarnas Riksförbunds ranking. Vimmerby kommun hamnade på plats 213 respektive 209 och tog jättekliv bakåt i stället för framåt som förvaltningen och politiken hoppats på.

Nu siktar Vimmerby kommun på att vara bäst i riket 2020 i stället. Ett steg i rätt riktning mot det kaxiga målet kan vara på väg. Meritvärdet i årskurs nio var nämligen historiskt högt förra läsåret.

– Det ligger på den nivån det gjorde 2013. Värdet är stigande sedan 2009, men efter 2013 har det varit några dippar, säger barn- och utbildningsnämndens ordförande Camilla Stridh (S) om de redovisningar förvaltningen lagt fram med resultat från de nationella proven.

Resultaten varierar mellan de tre årskurser som deltagit: tre, sex och nio.
– Förra året var det riktigt illa. Så är det inte alls det här året.

Pojkar förbättrade sig mest

Resultatet för de som går i årskurs tre är något lägre i matematik än för rikets snitt, men högre i svenska. I årskurs sex är det tvärtom – där är svenskan sämre och matematiken bättre än riket. I nian är det lägre i matte och högre i svenska.

– Bertram Stenlund Fridell som är kvalitetsutvecklare ska gå igenom provresultaten med rektorerna för få till en plan för hur vi går vidare med utvecklingen, säger Camilla Stridh.

Pojkarna har den bästa utvecklingen, men flickorna har också legat långt före tidigare.

– Det är särskilt pojkarna som visar på en tydligt positiv utveckling.

"Mycket att jobba med"

I enkäter med elever, medarbetare och vårdnadshavare pekar kurvan åt rätt håll. Det är till och med några av de högsta resultaten någonsin.

– Det är viktigt att följa trenderna över tid, och vi ser ett större intresse att svara för att få till en förbättring, säger Camilla Stridh.

Men det saknas fortfarande inte behov av saker att jobba vidare med.

– Det finns mycket att jobba med. Det gäller till exempel den psykosociala arbetsmiljön. Det senaste året har det varit mycket oro i organisationen, vi hoppas det ska lugna ner sig nu, och att vi kan jobba mer med utvecklingsfrågorna framöver, säger Linda Ungsäter (M).

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: