Annons:

Sök

Annons:

STORT LOKALT FÖRETAG ÖVERKLAGAR DETALJPLAN FÖR KRÖNSMON

Åbro Bryggeri överklagar detaljplanen för Krönsmon. Foto: Simon Henriksson/Arkiv

STORT LOKALT FÖRETAG ÖVERKLAGAR DETALJPLAN FÖR KRÖNSMON

Vimmerby kommun håller på med en detaljplaneändring för att möjliggöra handel även på Krönsmon. Det motsätter sig Åbro Bryggeri – som har överklagat detaljplanen till mark- och miljödomstolen.
"Ett hot mot den planerade ökningen av verksamheten", skriver Åbro i sin överklagan.

Annons:

Industri- och handelsområdet Östra Ceos är snart slutsålt och kommunen har nu bara Krönsmon, som endast tillåter industri, kvar att erbjuda. 

Men kommunen vill ändra detaljplanen för att möjliggöra handel även på Krönsmon. 

Nu har dock kommunen stött på problem. Ändringen av detaljplanen har nämligen överklagats och inte av vilka som helst. En av kommunens största arbetsgivare, Åbro Bryggeri, motsätter sig förändringen i dagsläget.

"Åbros ledning har informerat kommunledningen om bryggeriets satsningar inför framtiden. Senaste årens investeringar ger bryggeriet möjlighet att fördubbla produktionen och detta innebär att antalet transporter till och från bryggeriet på Åbrovägen blir avsevärt större", skriver Åbro Bryggeri.

Åbro skriver i överklagandet till mark- och miljödomstolen att det är ett hot mot Åbros planerade ökning.

"Vår konsekvensanalys av risker för personal och transporter till och från bryggeriet ger för handen att en större omfattning av övrig trafik är ett hot mot den planerade ökningen av verksamheten. Därför har vi påtalat, under hela planprocessen, vikten av att detaljplanen tydligt visar att ingen detaljhandelsetablering sker på området innan en anslutning till riksväg 23/34 är genomförd", skriver Åbro.

"Skiljer avsevärt"

Kommunen är överens med Trafikverket om en lösning i två etapper. Den första lösningen är en provisorisk sådan i väntan på den andra etappen.

När den andra etappen, som är den stora infarten som planeras, kan bli klar är oklart. Kommunen har meddelat att den förväntas stå klar under 2020.

"En ny infart norr om planområdet ska förväntas stå klar under 2020. Vi anser att det skiljer avsevärt mellan förväntas stå klar och ska stå klar. Eftersom kommunen äger frågan när en etablering av detaljhandel kan stå klar till 100 procent men i frågan om väganslutning är de beroende av Trafikverkets välvilja och inte kan garantera något i frågan, menar vi att detaljplanen skall innehålla villkor som kan garanteras", skriver Åbro.

Dock meddelar Åbro Bryggeri att man i övrigt ser positivt på detaljhandelsetablering på Krönsmon, och gärna uppmuntrar kommunen i sin strävan att utveckla densamma.

Dagens Vimmerby avser att återkomma med fler artiklar i ämnet framöver. 

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: