Annons:

Sök

Annons:

Facket om att storföretaget avvecklar i Målilla: ”Kom som en chock”

För Ulrica Edlund, ordförande för IF Metall på Glamox, kom nedläggningsbeskedet som en chock. Foto: MostPhotos

Facket om att storföretaget avvecklar i Målilla: ”Kom som en chock”

Glamox har för avsikt att lägga ner sin fabrik i Målilla. 116 anställda drabbas och IF Metalls ordförande Ulrica Edlund ger bilden av en blytung och mörk dag. 
– Beslutet kom som en chock, säger hon. 

Annons:

I dag kom beskedet att belysningsföretaget Glamox lägger ner sin fabrik i Målilla och att 116 anställda förlorar jobbet. 

Anledningen till nedläggningen är, enligt koncernchefen, att produktionen ska flyttas till fabriker i Estland och Norge samtidigt som fabriken i Målilla inte har förutsättningar för expansion och utveckling. 

"Kom som en chock"

IF Metalls ordförande på Glamox, Ulrica Edlund, tog precis som 116 anställda emot beskedet på torsdagen. 

– Det kom som en chock, vi trodde aldrig att det skulle hända. Vi har haft så mycket att göra och det har sett bra ut varje månad eftersom vi har tagit in mer personal och folk har jobbat över, säger Ulrica Edlund och fortsätter:

– Vi vet också att det finns fabriker inom koncernen som inte går lika bra och blöder pengar. Vi har gått väldigt bra i Målilla med tanke på att det har varit mycket övertid på vissa avdelningar. Som jag ser det så är det inte Målilla som är problemet, det ligger nog någon annanstans. Man kan spekulera hur som helst. Det är ett tungt besked för alla anställda och deras familjer. 

"Personalen är ledsna och arga"

Hon berättar att det är många anställda som har arbetat på Glamox i uppemot 40 år och beskedet kom som en rejäl överraskning. 

– Vi har par och familjer som jobbar på Glamox och då är det inte bara en person som berörs. Det kan vara både föräldrar och barn i samma familj som förlorar sina jobb. Det finns personal som har varit väldigt lojala och jobbat på arbetsplatsen länge. Det är väldigt tungt just nu. Personalen är ledsna och arga. Det är en chock för alla, sedan får vi se vad som händer. 

Hur ser framtiden ut?

– Just nu vet vi ingenting. Vi har bara fått informationen om att det är fabriken i Målilla som ska läggas ner och vi ska få mer information på tisdag. Vi har kontaktat IF Metalls avdelning i Oskarshamn, vi kommer behöva hjälp vid de kommande förhandlingarna. Det är inget som vi är vana med.

"Trott att det rullar på"

Företaget har haft kontinuerliga veckomöten som har visat bra siffror. 

– Produktionen har mer eller mindre gått smärtfritt genom åren. Det har inte varit några problem, vi har kört på som vanligt samtidigt som ledningen har sagt att vi ska behålla personalen och ha kvar bemanningen under coronapandemin. Man har trott att det rullar på och nu blev det ett riktigt uppvaknande.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagensvimmerby.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: