Annons:

Sök

Annons:

Här är evenemanget som startade smittspridningen: ”Hemskt ledsna”

Smittspårningen visar att tio personer med påvisat coronavirus deltagit i evenemanget ”Musik i Sommarkväll” i Järeda kyrka vid två tillfällen i augusti. Foto: Ossian Mathiasson

Här är evenemanget som startade smittspridningen: ”Hemskt ledsna”

Aspelands pastorat stänger sin verksamhet i två veckor till följd av misstänkt smittspridning vid ett evenemang i pastoratet.
– Det är givetvis enormt tråkigt och självklart går våra tankar först till de som smittats, säger kyrkoherden Mikael Eriksson. 

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Ett utbrott av covid-19 har inträffat i Hultsfreds kommun och berör Aspelands pastorats verksamhet. Tio personer är bekräftat smittade – och det kan finnas ännu fler som har drabbats. 

Aspelands pastorat skriver på sin hemsida att länets smittspårning har visat att de tio personerna med påvisat coronavirus deltagit i evenemanget ”Musik i Sommarkväll” i Järeda kyrka vid två tillfällen, 6 och 13 augusti. Pastoratet fick kännedom om det på onsdagen när smittskyddsläkaren i Kalmar län kontaktade kyrkoherden Mikael Eriksson. 

– Vi är hemskt ledsna. Man har alltid en önskan om att man ska bedriva en trygg verksamhet och att kyrkan ska vara en trygg plats. Oavsett var smittan kommer ifrån så är det hemskt tråkigt. Tankarna går till de som har blivit smittade och sjuka. Det är konstaterat att de smittade personerna har varit på de två evenemangen i Järeda kyrka, säger Mikael Eriksson. 

Kunde ni ha gjort något annorlunda?

– Inte utifrån det vi vet i dag. Det är en stor kyrka och vi följde säkerhetsföreskrifterna – antalet besökande var under 50 personer, bänkar var avspärrade för att skapa avstånd och handsprit fanns till hands. Det var sammanlagt 40 personer på de här två gudstjänsterna så det var väldigt få närvarande. 

15 medarbetare har provtagits

Ingen av de smittade är anställd i pastoratet och i dag har 15 medarbetare på pastoratet tagit prover, inklusive kyrkoherden Mikael Eriksson. Samtliga anställda i pastoratet har försatts i karantän.

– Den första svåra frågan är hur många medarbetare som har blivit smittade, det kommer få stora påverkningar. Vi kommer ta oss en rejäl tankeställare och fundera på vad vi kan göra och hur vi ska göra det ännu säkrare framöver. 

Kyrkogårdarna kommer vattnas i fortsättningen och planerade begravningar genomförs med hjälp av personal som ej berörs. I övrigt ligger verksamheten nere i åtminstone två veckor. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagensvimmerby.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: