Ekologiska ägg innehåller mer miljögifter än konventionella ägg. Foto: Svenska Ägg
Ekologiska ägg är mer giftiga än vanliga ägg. Nu vill Livsmedelsverket att branschen undersöker varför. – Det är viktigt att branschen nu undersöker vad de högre halterna av ekologiska ägg beror på, säger Helena Storbjörk Windahl, avdelningschef vid Livsmedelsverket i ett pressmeddelande.
Det är halterna av miljögifterna dioxin och PCB har ökat i ekologiska ägg. Gränsvärderna har inte överskridits, men Livsmedelsverket konstaterar att halterna är högre än i andra ägg.
Myndigheten kräver nu att problemet undersöks och åtgärdas.
Dioxin och PCB lagras i kroppen hela livet. En förklaring kan vara att fodret innehåller fiskmjöl från Östersjöfisk.
– För tillfället finns ingen fungerande ersättning till fiskmjölet i ekologiska foderblandningar, säger Astrid Lovén Persson, verksamhetsledare hos Svenska Ägg, till Aftonbladet.
Enligt AB anser Svenska Ägg att det går att minska andelen fiskmjöl i fodret och man har också inlett en undersökning för att hitta fler möjliga orsaker.