Annons:

Sök

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt
Aktiv konstnär i 50 år – nu är Stefan redo för första separatutställningen

Stefan Örneborg visar upp ett konstverk som han har hållit på och målat sedan 2006. "Den har ändrats varje år och det här är den nuvarande variationen. Den är inte till salu. Min dotter, som har levt med den sedan hon var fem år, har abonnerat den". Foto: Ossian Mathiasson

Aktiv konstnär i 50 år – nu är Stefan redo för första separatutställningen

Nyblivne Hultsfredsbon Stefan Örneborg, ursprungligen från Stockholm, har hållit på med konst i över 50 år. I morgon (lördag) är det premiär för hans första separatutställning hos CHG Ateljé & Galleri i Vimmerby. 
– Det är grejer från 1970 till dags dato, säger Stefan Örneborg. 

Annons:

Dagens Vimmerby besökte CHG Ateljé & Galleri på onsdagskvällen och fick vara med när Mia Brushane och Stefan Örneborg tillsammans hängde upp konstverken på väggarna. 

70-årige Stefan Örneborg är en rutinerad konstnär som visar teckningar, målningar och foton från de senaste drygt 50 åren i sin första separatutställning. 

– Det är min första separata utställning. Jag har alltid haft utställningar tillsammans med andra konstnärer så det blir nytt för mig. Utställningen är både väldigt up to-date och retrospektiv med tanke på att det är grejer från 1970 till dags dato, säger Stefan Örneborg. 

– Det är det som är så roligt med det här galleriet är att det är många som har sina första separatutställningar här, säger Mia Brushane, som driver CHG Ateljé & Galleri i Vimmerby.

"Min frizon här i livet"

Stefan Örneborg har alltid gillat att hålla på med konst. 

– Det är min frizon här i livet och det ger mig livslust. Jag gjorde ett aktivt val att inte jobba med det på heltid eftersom jag inte vill jobba mot deadlines. Jag hade bekanta som var intresserade av att jobba foto och efter några år tog de inte några bilder privat längre. Jag har hela tiden känt att jag inte vill hamna där, säger Stefan Örneborg. 

Stefan Örneborg har flera olika motivsfärer i sitt konstnärliga arbete. 

– Man kan i grova grad säga att det är ganska mycket människokropp. Det är det inte i den här utställningen, men det kommer det vara när jag ställer ut i Hultsfred i mars. Här är det mer landskap, säger han. 

"Vill inte bara hamna i ett fack"

Han använder sig av olika tekniker och oljan är den teknik som han trivs allra bäst med. 

– Oljan går att manipulera på ett så pass bra sätt. Man kan bestämma hur lång öppettid man kan ha på färgen för att måla. Jag är sedan 60-talet inkörd på att måla från mörkt till ljust som man gör med olja. Jag har på senare tid börjat måla i akvarell och då är det tvärtom eftersom man målar från ljust till mörkt. 

– Jag vill inte bara hamna i ett fack, det är därför jag använder mig av olika tekniker. Jag är inte ute efter att det ska vara fotorealistiskt utan jag är mer intresserad av tolkningar och det slår igenom även på foton för mig. Upplevelsen som jag vill delge betraktaren är absolut viktigast. 

Efter att ha bedrivit taxirörelse i i Stockholm i 45 år flyttade Örneborg till Hultsfred 2020. 

– Jag har ingen koppling till Hultsfred och har inte ens varit på Hultsfredsfestivalen trots att jag är en musikdåre. 2018 var jag på över 30 konserter, säger han.

Utställningen har vernissage i morgon (lördag) och pågår fram till lördagen den 25 november. 

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagensvimmerby.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: