Annons:

Sök

Annons:

Mor och dotter tar över konditoriet – här är beskedet om populära semlan

Caroline Levin och Beatrice Levin Eriksson tar över Stigs Konditori från Tomas Andersson som slutar efter 40 år på konditoriet i Gullringen. Foto: Ossian Mathiasson

Mor och dotter tar över konditoriet – här är beskedet om populära semlan

Det är tre generationer Andersson som nu försvinner från klassiska och populära Stigs Konditori.
Mor och dotter, Caroline Levin och Beatrice Levin Eriksson, tar från och med måndag över verksamheten.
– Vi kommer föra traditionen vidare. Semlan blir kvar, säger Beatrice Levin Eriksson.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

I Gullringen bor det drygt 500 invånare men på en av de små villagatorna i utkanten av samhället finns omåttligt populära Stigs Konditori vars semlor har fått priset som landets bästa två år i rad. 

Tomas Andersson är tredje generationen Andersson som har drivit konditoriet sedan 1990 tillsammans med hustrun Harriet Andersson. Nu, på måndag, sker det ett ägarstifte. 

Tomas och Harriet lämnar över nycklarna och verksamheten till Gullringsborna Caroline Levin och Beatrice Levin Eriksson, som också är mor och dotter. 

– Det var farmor och farfar som startade verksamheten i mitten av 1940-talet innan mamma och pappa tog över 1952. 1990 tog jag och Harriet över och har drivit det i 29 år. Jag har nog jobbat här i 42-43 år, säger Tomas Andersson.  

Hur vill du summera alla dina år på konditoriet?

– Jag har alltid trivts jättebra. Det krävs väldigt mycket arbete och tid för att driva en sådan rörelse. Man är väl ledig tre-fyra lördagar på ett år, annars jobbar man alltid sex dagar i veckan i stort sett, säger Tomas Andersson. 

Carolines dröm har slagit in

Han har haft fastigheten ute till försäljning och om någon var intresserad av verksamheten fanns det möjlighet för ett övertagande av den också. De nådde en kanonlösning då Beatrice och hennes kille har köpt fastigheten samtidigt som hon tar över verksamheten med mamma Caroline. Beatrices sambo kommer också vara delägare i konditoriet och jobba där ibland. 

– Det kommer bli jättebra, de är duktiga. Både Caroline och Beatrice har varit här och jobbat sedan januari och lärt sig allting. Caroline kan göra semlor exakt likadant som jag, jag hoppas bara att det blir ett tredje år med utmärkelsen som ”Stans bästa semla”, säger Tomas Andersson. 

För Caroline Levin, som har jobbat som konditor i 30 år och varit anställd på Stjernsbergs Skafferi de senaste 15 åren, är det en dröm som går i uppfyllelse. 

– Under hela min uppväxt har mamma alltid sagt att hon vill ta över när Tomas slutar, säger Beatrice Levin Eriksson. 

Caroline fyller i:

– Jag har hela tiden tänkt att den drömmen inte kommer slå in med tanke på huset men det gick vägen. Den första tiden här på konditoriet har varit underbar och jätterolig, säger Caroline Levin. 

Semlan blir kvar

Frågan som många ställer sig är vad som händer med den populära semlan och dess recept. 

– De har fått all tänkbar information som behövs för att fortsätta göra semlan. Caroline har gjort semlan från grunden massor av gånger och den blir exakt lika goda som min. Hon vet hur man ska göra, säger Tomas Andersson. 

De nya ägarna har givetvis en hel del egna idéer även om mycket kommer vara sig likt. 

– Vi kommer föra traditionen vidare, vissa grejer lägger vi kanske till. Det kommer vara som det har varit och man ska känna igen sig, säger Beatrice Levin Eriksson, som har fattat intresse för samma yrke som sin mamma. 

– Jag har inte blivit avskräckt. Det är så mysigt här och det känns verkligen som att det är hembakat.  

"Frågat om jag får ringa in honom"

Tomas Andersson ska nu ta det lugnt i ett par veckor och lovar att det finns saker att ta tag i. 

– Jag har säkert en hel del att göra med att måla huset, snickra, städa garaget och tvätta bilen har jag inte gjort på hela vintern. 

Och det är inte säkert att han har gjort sin semla på det klassiska konditoriet.   

– Jag har frågat om jag får ringa in honom när det är som mest att göra och han har sagt att det är okej, säger Caroline Levin. 

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagensvimmerby.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: