Annons:

Sök

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt
Vimmerby Tillsammans kan överleva corona –

Kommunens utvecklingschef Thomas Svärd är nöjd med konceptet Vimmerby Tillsammans och hoppas på en fortsättning. Foto: Josefine Antonsson

Vimmerby Tillsammans kan överleva corona – "Jättestolta över upplägget"

Presentkort till alla 70-plussare, torsdagstorg och digital glädjekalender. Genom initiativet Vimmerby Tillsammans har många insatser gjorts för att mildra effekterna av pandemin lokalt. 
– Vi är jättestolta över upplägget och funderar på hur vi ska fortsätta, säger Thomas Svärd, utvecklingschef.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

I samband med att pandemin svepte in över Sverige förra våren sattes samarbetsplattformen Vimmerby Tillsammans ihop. Ett samarbete mellan Företagarna Vimmerby, Vimmerby Handel, Vimmerby Fastighetsklubb, Vimmerby Turistbyrå och Vimmerby kommun.

– Vi kunde inte bara sitta med armarna i kors, säger Thomas Svärd, och berättar att tanken med samarbetet var att underlätta för både medborgare och företagare i pandemins spår.

En projektgrupp kickade snabbt igång arbetet, och under våren och sommaren gjordes flera insatser för att stötta den lokala handeln. Tack vare ett stort bidrag från Familjen Kamprads stiftelse kunde presentkort på 150 kronor att handla lokalt för skickas ut till alla kommuninvånare över 70 år. 

– Det här gav oss möjlighet att sätta guldkant på tillvaron för de äldre. Tillsammans med presentkorten fick de en lokalt inhandlad tvål och ett personligt skrivet brev. Det vi kunde se var att de växlade upp, i genomsnitt handlade de för 450 kronor var i våra lokala butiker. Det var mer än vi trodde, säger Thomas Svärd.

Diskuterar fortsättning

Andra initiativ som genomfördes var bland annat ”torsdagstorg”, då flera lokala butiker flyttade ut sin verksamhet och erbjöd handel på torget. I den digitala glädjekalendern och julkalendern fick lokala företagare synas med tips och erbjudanden. 

– Syftet var att förgylla livet för våra medborgare, säger Thomas Svärd.

Han berättar att alla i projektgruppen är stolta över upplägget, och att de nu funderar på en fortsättning.

– Vi diskuterar hur vi ska driva detta vidare. Vi kan inte ha några allmänna sammankomster, men får försöka göra något digitalt. Vi pratar också om post corona – hur vi kan fortsätta vårt samarbete även när pandemin är över. Hur upprätthåller vi engagemanget och glöden? Vi vill fortsätta jobba tillsammans mot det gemensamma målet att behålla vår lokala handel, och att vi ska kunna uppleva saker här i vår kommun även i framtiden. 

Thomas Svärd uttrycker också stolthet kring hur Vimmerbyborna och butikerna hanterat pandemin.

– Vi har varit duktiga på att följa reglerna. Nu gäller det att vi fortsätter handla så lokalt som det över huvud taget är möjligt.

Josefine Antonsson

Annons:

Gästskribent

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: