Peter Fjällgård menar att Vänsterpartiet varit politiskt ensamma om att driva det här.
Foto: Arkivbild
Kommunstyrelsen har nu tagit beslut om att det blir barnomsorg på obekväma tider i Vimmerby när den nya förskolan står klar i Nybble. Det inkluderar även nattbarnomsorg och innebär en utökning av investeringen med fem miljoner kronor.
Den årliga driftkostnaden för barn- och utbildningsnämnden blir 2,6 miljoner kronor.
– Beslutet är bra och på tiden. Jag tror jag skrev den första insändaren runt 2014. Jag jobbade som personlig assistent då och hade en kollega som var tillsammans med en annan person som jobbade inom vård och omsorg. Det var ohållbart för dem, de var aldrig lediga tillsammans. Min äldsta dotter flyttade också hem och hennes man kom som kock till restaurangbranschen. Han kunde inte ta något kockjobb för det gick inte. Efter insändaren blev jag kontaktad av många på golvet och det var folk som jobbade i butiker, inom omsorgen och på Ljunghäll, säger Peter Fjällgård (V).
Vänsterpartiet har tryckt på i frågan under flera års tid.
– Vi har drivit den här frågan relativt frekvent och intensivt fram tills nu. Men det har varit nej för att det är fyrt sa S- och M-majoriteten runt 2015. Vi lade ett säryrkande i budgeten inför 2019 om att starta upp med kvällar och helger, men var ensamma där. Vi fick inget gehör. Det är en helhet som man måste se och en rättvisefråga också. Det finns ensamstående föräldrar som inte kan ta omsorgsjobb på grund av det här, om man inte har en frisk mormor eller morfar som kan vara barnvakt. Jag har gärna mina barnbarn, men att vara en förutsättning för att mina vuxna barn ska kunna arbeta – så ska det inte vara.
"Går inte hitta i något protokoll"
Peter Fjällgård säger att han och hans partikamrater inte är nöjda med det här.
– Vi kommer argumentera och driva på för att man ska komma igång med kväll och helger tidigare. Dels vet inte hur långt bort det här är ännu och dels ur rekryteringssynpunkt. Här ska en hel förskolegrupp ställa om till att jobba kvällar och helger. Det är akut och bråttom. Vi förstår att "nattis" behöver vänta, men vi kan börja med kvällar och helger.
Han säger också att det handlar om kommunens attraktionskraft gentemot andra kommuner.
– En avsaknad av service för barnomsorgen spelar in om man ska välja att bosätta sig i Västervik eller Hultsfred istället. Vi kommer försöka få in det i budgeten inför 2023, men då måste vi få med oss flera. Vi har varit själva och stångat oss blodiga för detta.
Oppositionsrådet Helen Nilsson kritiserade majoriteten för att ha agerat saktfärdigt. Men Peter Fjällgård tycker inte att Socialdemokraterna heller har gjort något för frågan.
– Det går i alla fall inte att hitta i något protokoll. Vi har varit ensamma politiskt om att driva detta. På golvet, bland arbetarna, har vi ett starkt stöd. Folk pratar med oss ständigt om de här problemen, så med det måttet har vi inte varit ensamma.
Vänder du dig emot historiebeskrivningen?
– Att de vill det här är bra, men det är väl inte helt överensstämmande med verkligheten. Jag har inte sett någon insändare från Socialdemokraterna om det här.
Faktum är att Socialdemokraterna gick ut med ett pressmeddelande i november 2018.
– Vad vill de tre kommunalråden, i den nya centerledda majoriteten, med barnomsorgen i Vimmerby? Det är dags att den nyvalda majoriteten ger besked om hur de har tänkt att lösa situationen gällande fler platser inom barnomsorgen och helg- och nattomsorg. Tiden rinner iväg och vi vet att barnfamiljerna och medarbetarna väntar på ett tydligt besked, sa Helen Nilsson (S).