Annons:

Sök

Annons:

Centerpartisten reagerar starkt på SD-uttalande:

Karin Helmersson reagerar starkt på SD-uttalandet om "riktiga flyktingar". Foto: Arkivbild

Centerpartisten reagerar starkt på SD-uttalande: "Hör hemma i en annan tid"

Sverigedemokraternas Martin Kirchberg säger att de som nu flyr Ukraina är riktiga flyktingar. Ett uttalande Karin Helmersson, centertopp i länet, reagerar starkt på.
– Det hör inte hemma i en demokrati att skilja på människor, säger hon.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Sverigedemokraterna har länge pratat om att Sverige är fullt och att landet inte kan ta emot fler människor på flykt. Nu har man ändrat sig och vill att regionen och kommunerna i länet ser över boendeplatser för kommande flyktingar från Ukraina.

– Vi har alltid varit för att ta emot riktiga flyktingar och i det här läget är det krigsflyktingar vi pratar om. Det handlar om en tillfällig tillflyktsort medan situationen i Ukraina är så pass osäker. Det råder krigstillstånd och när situationen stabiliserats är vår utgångspunkt att de ska återvända till sitt hemland. Det är vår skyldighet som är ett nära grannland att ställa upp, säger Martin Kirchberg (SD).

Han menar att många av de som sökt sig hit från Syrien eller Afghanistan inte är riktiga flyktingar, vilket centertoppen Karin Helmersson reagerar starkt på.

– Jag reagerar väldigt starkt på ordvalet riktiga flyktingar. Det är återigen ett utspel från SD som hör hemma i en tid vi lämnat bakom oss. Det hör inte hemma i den demokrati att skilja på människor. Människor som behöver skydd ska få det oavsett hudfärg eller etnisk bakgrund, säger Karin Helmersson (C).

Hennes tankar förs till 30-talet, säger hon.

– Själva anspelningen på människors hudfärg eller etniska bakgrund är inte särskilt smakfullt vid ett krig i vårt närområde. Det vänar inte något av det vi tror på, där människor lever sida vid sida. Den här typen av syn på varandra är en grogrund för mycket av det elände vi ser runt om i världen och inte minst det vi såg under andra världskriget.

"Tagit ställning"

Sverigedemokraternas partiledare fick, kort före Rysslands invasion, frågan i SVT om att välja mellan USA:s president Joe Biden och Rysslands dito Vladimir Putin. Ett val han inte ville göra.

– För en dryg vecka sedan kunde partiet inte välja mellan Biden och Putin. På det här viset tolkar jag det som att de har tagit ställning för det demokratiska arbetssättet och för demokratiska ledare. Det i sig är positivt, men det är en snabb svängning måste jag säga. 

Hur ser du på själva förslaget?

– Man tittar på det här i regionen nu. Vi har beredning inför fullmäktige och vi ska följa kommunallagen. Jag har inte hört någon kommun som motsätter sig att hjälpa människor som är direkt utsatta för kraftfulla krigshandlingar. Vi har redan sett exempel på kommuner som sagt att deras dörrar är öppna. Vi har även sett civilsamhället, där privatpersoner erbjuder sängplatser om någon kommer behöva det. För mig är det självklart att vi ska hjälpa människor på flykt.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: