Annons:

Sök

Annons:

Berglund (S):

"Inte ett steg i rätt riktning", säger socialnämndens ordförande Eva Berglund (S). Foto: Arkivbild

Berglund (S): "Klart att det här inte är ett steg i rätt riktning"

Stora förändringar kopplat till kosten är att vänta för de äldre i Vimmerby kommun. Eva Berglund (S) är såväl socialnämndens ordförande som det motsvarande i kommunala pensionärsrådet.
– Klart att det här inte är ett steg i rätt riktning, säger hon.

Annons:

I ett flertal artiklar under tisdagen har vår tidning berättat om de omfattande neddragningarna som väntar i kommunen vad gäller de äldre. I korthet handlar det om att de tre lunchrestaurangerna på Frödala, Granen och Solgläntan stängs. De äldre med hemtjänst kommer framöver få färdigrätter från butikerna i stället för portionsförpackningar lagade i kommunens centralkök. Dessutom stängs tillagningsköket på Vidala och blir i stället ett mottagningskök. 

– Det här är kommunstyrelsens beslut helt och hållet. Hur det här sedan påverkar oss, det kan jag inte ha någon uppfattning om förrän vi ser ett ökat behov av bistånd och så vidare, säger socialnämndens ordförande Eva Berglund (S).

Hur ser du på risken för att det här ökar antalet hemtjänsttimmar?

– Just kring matsalarna eller restaurangerna har vi inte diskuterat det jättemycket ännu för vad det kan göra för vår verksamhet. När det gäller matdistributionen hävdar man att det ska inte skapa mer arbetstid. Många, jag tror det är över hälften, som har matdistribution i dag har också redan bistånd med inköp. En del handlar själva och många på exempelvis Granen är friska, rör sig ute i samhället och sköter sina egna inköp. Det är att man velat ha den här möjligheten, men i övrigt sköter man sina inköp på egen hand. Den mat man får hem är också bara 25 procent av behovet för en dag, så på något sätt får man ordna det. 

"Måste välja"

Lite ologiskt är Eva Berglund också ordförande i kommunala pensionärsrådet. Vice ordförande Lena Kidsten var ordentligt kritisk i en intervju med vår tidning.

– Det är klart att man kan ha funderingar på det här och då tänker jag framför allt på restaurangerna eller matsalarna. Jag står bakom remissvaren som KRP har lämnat in, men jag sa redan på KPR att med den ekonomi vi har så måste vi välja på att ha personal ute i omsorgen bland våra äldre eller lägga pengarna på matsalar där ett fåtal gäster går och äter. Man måste sätta det här i perspektiv mot varandra, säger Berglund och fortsätter:

– I de bästa av världar skulle jag vilja ha varenda matsal kvar, men verkligheten ser inte ut så. Sedan kommer den nya socialtjänstlagen och då läggs krav på kommunen om ännu mer förebyggande arbete och att moverka ensamhet. Det är klart att det här inte är ett steg i rätt riktning. 

Oklart om det blir uppsägningar

Beroende på att tillagningsköket på Vidala stängs och all mat till äldre på särskilt boende ska tillagas från en paviljong på Lilla Lunden kan tolv tjänster försvinna. Majoriteten av dessa löses inom kostenheten med pensionsavgångar och vakanser.

– Vi har haft omsorgspersonal som gjort en del matlagning och vi ska inte ha undersköterskor som lagar mat. Det är en renodling av roller och en besparing på arbetstid, sa Lars Johansson (V) tidigare i dag. 

Men om det här kommer kommer behöva leda till uppsägningar, kan Eva Berglund inte svara på i dagsläget.

– Det finns personalbehov på flera ställen och i största möjligaste mån ska vi försöka se om vi kan hitta andra arbetsuppgifter. Men jag kan inte svara något kring uppsägningar eller omplaceringar, det här är så pass nytt fortfarande. Det här är ett kommunstyrelsebeslut och så får vi titta på det i nästa led. 

Tidigare har personal hjälpt till med maten på flera särskilda boende.

– Vi har haft en tanke med att de gamla ska få vara med och laga maten, men där är det stopp i dag på grund av hälso- och miljöskäl. På exempelvis Vimarhaga har man fått huvudkomponenter och sedan har man tillrett grönsakerna och kokat potatisen där, men så kan vi inte göra längre. Vi har haft extra tilldelning av personal för att laga maten, så vi får se hur det blir. 

HÄR KAN DU LÄSA DAGENS TIDIGARE ARTIKLAR:

Restauranger stängs och flera tjänster kan försvinna – oklart hur mycket besparing det blir

Rasar mot beslutet – ser det som en slakt på välfärden

Anna, 24, knäckt efter beslutet: "Svurit en del och har hjärtklappning"

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: