Annons:

Sök

Annons:

Ingen förändring i socialnämnden – nu blir det färdigrätter för äldre

Från och med 1 april nästa år blir det färdigrätter från butikerna. Foto: MostPhotos

Ingen förändring i socialnämnden – nu blir det färdigrätter för äldre

Kommunstyrelsen tog en rad beslut i början av oktober. Bland annat ett om att upphöra med matdistributionen till äldre med hemtjänst. Men det var socialnämnden som skulle besluta att ta bort möjligheten för biståndsbeslut. 

Annons:

Det gjorde nämnden på sitt sammanträde den 17 oktober. Det innebär att möjligheten att få biståndsbeslut för matdistribution tas bort från 1 april 2025. 

Det här innebär att personer med hemtjänst nu ska få färdigrätter från butikerna i stället för portionsförpackningar från kommunens centralkök. 

Kommunstyrelsen berättade redan tidigare i oktober att en diskussion med de lokala butikerna ska tas. 

– Vi ska ta en diskussion med de lokala handlarna om det går att utöka utbudet ännu mer för att tillgodose det här behovet. På landsbygden har vi redan hemleveransbidraget och det är totalt 158 brukare som har fått kylmat hem till sig. Intäkterna täcker inte ens kostnaderna. Vi ligger 140 000 kronor minus. Vi har försökt höja priset för matportioner, men det räcker inte, sa kommunstyrelsens vice ordförande Peter Karlsson (C).

Ska kontaktas i god tid

"I dagligvaruhandeln finns i dag ett varierat sortiment av maträtter, klara att värma. Många av rätterna är lika näringsrika som de maträtter som i dag levereras av kommunen. Kostnaden för maträtt i butik är ungefär densamma som kostnaden för matdistribution. I socialtjänstlagens termer innebär det att "behovet tillgodoses på annat sätt". Om en person inte själv, eller på annat sätt, klarar att göra sina inköp av maträtter eller andra dagligvaror finns det möjlighet att kontakta biståndshandläggare för att ansöka om den biståndsbedömda insatsen inköp. En del av de personer som i dag har matdistribution har även sådan hjälp", skriver kommunen efter beslutet.

Antalet hemtjänsttimmar ska inte öka, enligt kommunstyrelsen. 

– Vi har redan fått både ris och ros på den nuvarande maten. Vissa tycker att den är jättegod, vissa tycker inte att den är ätbar. Vi tror att det här kommer fungera och vi måste se till att det fungerar. Det är kommunens ansvar att se till att man får hjälp med sin mat om man behöver det, sa Peter Karlsson då.

"Alla som har matdistribution kommer att kontaktas i god tid innan förändringen träder i kraft", skriver kommunen.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: