Annons:

Sök

Annons:

Ekonomichefen: ”Vi behöver hushålla”

Ekonomichefen Mattias Karlsson vill att kommunen håller hårt i flyktingpengarna. Foto: Simon Henriksson

Ekonomichefen: ”Vi behöver hushålla”

Politikerna skulle hitta besparingar på 6,8 miljoner för 2016, mestadels för att täcka upp för de räddade skolorna. Det slutade med utökade budgetramar med fem miljoner kronor. – Det har varit svårt att hitta besparingar, konstaterar ekonomichefen Mattias Karlsson.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Efter att skolorna räddades siktade kommunstyrelsen på besparingar på 6,8 miljoner kronor. Resultatet blev utökade budgetramar med fem miljoner.

– Vi har letat pengar länge nu, men anledningen till att vi kunde lägga pengar på socialnämnden var att skatteprognosen för 2016 såg bättre ut än väntat, säger Mattias Karlsson. Den består av två delar, dels är det en bättre prognos över skatteunderlagets utveckling och dels är det att invånarantalet i Vimmerby kommun ökar.

”Bör göra en del investeringar”

En stor diskussion om de cirka 20 miljoner kronor som kommunen fått från staten i stöd för mottagandet av asylsökande har uppstått.

– Hur de ska användas är ytterst en politisk fråga. Nämnderna har svårt att hålla sig inom tilldelad ram medan lånen och kostnaderna kvarstår. Vi vet också att vi bör göra en del investeringar framöver, som till exempel Astrid Lindgrens Skola, färdigställandet av Krönsmon och Vimmerby Fiber. För att kunna investera krävs det goda resultat.

Hur mycket återstår i Vimmerby Fiber?

– Det kan jag inte svara på. Just nu är projektet stoppat men flera anslutningar återstår och flera olika alternativ diskuteras.

”Behöver hushålla”

Prognosen efter det första kvartalet pekade på ett överskott på knappt en halv miljon kronor. Det är 9,6 miljoner kronor sämre än budgeterat. Då är inte flyktingpengarna inräknade.

– En del behövs för att förstärka årets resultat och om vi ska uppfylla de finansiella målen. Vi behöver hushålla. Vårt finansiella mål ligger på ett överskott på 15 miljoner kronor och det är satt för att vi ska kunna amortera och fortsätta investera. Med tanke på prognosen tycker jag att vi ska försöka spara så mycket som möjligt. Först och främst måste vi få ihop vår ekonomi.

Hur ser du på att politikerna inte hittade några besparingar?

– Jag lägger ingen värdering i det. Det har visat sig vara väldigt svårt att hitta besparingar och det är politiken som bestämmer ambitionsnivån. Det är svårt att säga vad som är rätt och fel.

Hur ser Vimmerbys ekonomi ut i dagsläget?

– Vi har jobbat efter devisen att verksamheten har höga kostnader. SKL var här 2014 och 2015 jobbade vi också med nyckeltalen. Vi har relativt dyra verksamheter och man kan alltid diskutera vad det kan bero på. Vi har också hög skattesats och en hög låneskuld. Prio nummer ett är att få ordning på vår driftsekonomi.

Kommer kommunen behöva göra nedskärningar 2017?

– Det är för tidigt att säga. Vi har tagit fram ett tjänstemannaförslag, men det ska vi ta med kommunstyrelsens arbetsutskott i första hand.

Budgetprocessen fortsätter i slutet av maj då två dagar är inbokade med nämnder och kommunstyrelsens arbetsutskott. 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: