Annons:

Sök

Annons:

Kommunalrådet:

Jacob Käll (C) menar att praktiskt arbete är viktigare än en publicerad ranking. Foto: Simon Henriksson

Kommunalrådet: "Praktiskt arbete är viktigare än en publicerad ranking"

Marginellt bättre. Men Vimmerby kommun lyfter inte riktigt i Svenskt Näringslivs ranking.
– Jag kan tänka mig, om enkäten gjorts i dag, att vi hade fått bättre resultat, säger Jacob Käll efter att kommunen rankats som nummer 230. 

Annons:

Ett myrsteg framåt. 

En bra beskrivning av förändringen för Vimmerby kommun när det gäller näringslivsrankingen. I Svenskt Näringslivs årliga ranking klättrar Vimmerby två placeringar – från 232:a till 230:e kommun i landet.

Enkätundersökningen skickades ut tidigt i år och före coronapandemin.

– Responsen vi får av företag i Vimmerby Tillsammans är att vi har ett väldigt bra samarbete. Jag kan tänka mig att vi hade fått ett bättre resultat i dag. Sedan finns det olika delar som vägs samman i den här rankingen, men jag tror det om man tittar på delen som handlar om förhållandet mellan kommunen och företagarna. Sedan kan vi inte påverka vissa saker, som infrastruktur och annat, säger kommunalrådet Jacob Käll. 

Men plats 230 kan man inte vara nöjd med?

– Nej, inte om man vill vara högt upp.

Varför är Vimmerby så långt ned på rankingen och varför lyfter man inte?

– Det har jag ingen bra förklaring på. 

Är den här rankingen viktig?

– Jag tänker att det praktiska arbetet är mer viktigt än en publicerad ranking. Det finns säkert företag som inte är nöjda och tycker att vi kan göra mer. Men jag vet att Vimmerby Handel, turistföreningen, Företagarna och fastighetsägarklubben tycker att det samarbete vi har är viktigt och det är något som vi har ägnat mycket kraft åt under våren. 

"Vet ärligt talat inte"

En kris kan föda energi, säger Jacob Käll.

– Vi träffades en gång i veckan under hela våren och det är ett tecken på att man har förtroende för varandra. Vi såg också resultat av att vi gjorde saker. En kris kan föda energi. Vi hade uppföljningsmöte direkt efter semestern och bestämde att vi skulle fortsätta att ses varannan vecka. Det tar jag som ett gott betyg och då känner jag att de tycker att det ger någonting. 

Om du tror att näringslivets upplevelse har förbättrats – kommer det lyfta i nästa ranking? 

– Jag vet inte ärligt talat. Det finns den här delen om attityder och där tycker jag att vi borde kunna lyfta. Men det är mycket annat vi inte kan påverka och jag kan inte hur de viktar detta heller. 

Kompetensförsörjningen

Enkätsvaren i Svenskt Näringslivs undersökning publicerades i maj och här kan du läsa mer om det. En sak som företagen lyfter fram är svårigheten att hitta rätt kompetens.

– Vi för diskussioner med företagen om kompetensförsörjningen. Utvecklingsavdelningen hade ett möte med Ljunghäll om just kompetensförsörjningen. Vad jag har fått till mig var det ett väldigt bra möte och det är en väldigt viktig fråga för oss. 

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: