Det var 2015 som den dåvarande majoriteten i Vimmerby kommun, som bestod av Socialdemokraterna och Moderaterna, föreslog att flera skolor på landsbygden skulle läggas ned.
Det blev extremt uppmärksammat. Protest- och namnlistor skapades, människor engagerade sig och lokalmedia skrev artikel efter artikel. Debattklimatet blev hätskt och många politiker lämnade sina uppdrag under perioden.
Till slut blev det en folkomröstning – och skolorna blev kvar. Kommunen präglades länge av frågan och uppenbart är att både S och M straffades av väljarna i valet för två år sedan.
I går skrev Peter Fjällgård ett inlägg i gruppen "Vi som är emot nedläggning av skolor/förskolor i Vimmerby kommun", där han varnade för att det kan hända igen.
"Minns ni hur det var? Nu är det budget inför 2021 och Vimmerby har en majoritet bestående av C som största parti. De ville inte lägga ner våra skolor. Sedan finns KD med som majoritet de ville inte heller lägga ner skolorna. Sedan finns M som drev nedläggningshotet. Nu skall BUN spara eller effektivisera eller dra ner eller vad man kallar det i pressen. Det är inga höga odds på att lägga ner skolor kan komma igen", inledde han sitt inlägg med.
Fjällgård skrev vidare att det är bättre att inte ta upp ett förslag om nedlagda skolor och om majoritetspartierna funderat på hur väljarna skulle ta "ett svek i skolfrågan".
– Det är en ny budget på gång och det är sparkrav på barn- och utbildningsnämnden. Det är inget jag har hört, men det är inte orealistiskt att det skulle kunna komma. Man kan se det hur man vill, men jag ville flagga upp och hålla liv i gruppen, säger Peter Fjällgård (V).
Vad är målet med inlägget?
– Att det är politik och att man ska ta kontakt med sina lokala politiker, så de håller sina ord. Folk är politiskt trötta, tror jag, och då vill jag putta igång nätverket och prata om skolorna. Den största anledningen är att man ska hålla liv i sin skola. Jag skriver såna här inlägg ibland och det är för att vi ska hålla kontakt i nätverken.
"Inget brandlarm"
Peter Fjällgård var inte aktiv i Vänsterpartiet när han var med och startade skolupproren, vilket han är nu. Han menar att många är oroade över skolornas situation fortfarande.
– Det är många som hör av sig och är oroliga. Men vi har alla grundstrukturer kvar och skulle ett sådant förslag komma, så tar det inte en timme innan vi har protester och annat igång. Det finns inget behov just nu och inget sånt dilemma, men vad händer och vad gör vi om det kommer? Det handlar om att hålla igång gruppen, för allt finns förberett sedan förra gången.
Är det inte risk att ett sånt här inlägg bara skapar mer oro?
– Det tror jag inte det gör. Det handlar om att värna sin skola och det här är mer en tanke om att vi aldrig får somna eller vara för säkra. Sedan kan det finnas anledningar till att ta bort en skola, som vikande elevunderlag, men där är vi inte nu. Kring budget blir frågorna betydligt tydligare och då vill jag uppmana till att prata internt och med sina politiker. Det är inget uppviglat uppror.
Men du har inga uppgifter om att diskussionen skulle vara på gång igen?
– Nej, det här är inget brandlarm som går ut. Det handlar om att ruska liv i trupperna. Att prata med sina politiker är budskapet. Det är bättre man gör det nu.
"Oansvarigt"
Moderaten Marie Nicholson, vice ordförande i kommunstyrelsen, säger att det inte existerar någon diskussion om att lägga ned skolor.
– Det är inget som vi diskuterar i nuläget. Medborgarna var tydliga förra gången och vi har sagt att om en skola ska läggas ned, så ska det inte vara för att vi har problem med ekonomin.
Det ligger dock ett effektiviseringsuppdrag på barn- och utbildningsnämnden om fem miljoner kronor.
– Vi har bett dem att vända på varje sten, men ska en skola läggas ned ska det vara för att den inte håller kvalitet. Där är vi inte nu.
Vad tänker du om att Peter Fjällgård gör det här inlägget?
– Det är tråkigt om man försöker göra politik av människors oro. Det är oansvarigt, men det får stå för honom.