Annons:

Sök

Annons:

Pendlat nästan hela sitt yrkesliv – nu väntar pension för Thomas Svärd

Thomas Svärd går i pension till hösten. Foto: Simon Henriksson

Pendlat nästan hela sitt yrkesliv – nu väntar pension för Thomas Svärd

Han har pendlat från Vimmerby nästan hela sitt yrkesverksamma liv. Nu, vid snart 63 års ålder, tänker profilen Thomas Svärd sätta punkt för arbetslivet.
– Det är ett stort beslut att ta, säger han till Dagens Vimmerby.

Annons:

Efter 14 år som vd för Haugen-Gruppen i Norrköping hade Thomas Svärd nästan bestämt sig. Han skulle övergå till att bli morfar på heltid. År av pendlande och alldeles för många arbetstimmar hade gjort honom färdig med arbetslivet. 

– Jag skulle bli morfar på heltid, men jag kunde tänka mig något jobb i närheten av Vimmerby. Jag hade pendlat från Vimmerby ända sedan vi flyttat hit och jag hade lämnat Åbro. Jag har varit Vimmerby trogen, men pendlat till Göteborg, Kungsbacka, Stockholm och Norrköping. Jag kände att det började bli jobbigt och då var alternativen att antingen gå i pension eller ta ett jobb på hemmaplan, säger Thomas Svärd.

I samma veva lämnade Patrik Kinnbom jobbet som utvecklingschef på kommunen. I februari 2018 blev Svärd hans efterträdare och pensioneringen fick vänta. Åtminstone tills nu.

I dagarna blev det klart att Thomas Svärd, som fyller 63 i sommar, går i pension redan i augusti.

– Det här jobbet dök upp där och det har verkligen varit en fantastisk upplevelse. Det är otroligt vad man har fått jobba med bra människor, lärt sig nya saker och förhoppningsvis bidragit till att utveckla kommunen som helhet. 

Varför blir det pension just nu?

– Det beror inte på något särskilt. Jag kände bara att det fick bli så och det är dags att släppa fram någon yngre förmåga, som får ta vid stafettpinnen. Jag informerade Carolina (Leijonram, kommundirektör, reds.anm.) för någon vecka sedan. Mina tankar och funderingar har funnits där och det har varit känt hos henne länge. Det har varit ett väldigt intressant arbete och det blir nästan fyra år innan jag kliver av, säger han och fortsätter:

– Det är alltid en fråga om tajming och tajmingen bara blev nu. Jag kan inte peka på något särskilt och kan inte fördjupa mig så mycket mer i tidpunkten. Det är ett stort beslut att ta att lämna sitt yrkesverksamma liv. 

Hur känns det nu då, när du har tagit beslutet?

– När beslutet är taget känns det rätt skönt och bra att informationen har kommit ut. Det blir förstås en ny situation som man tidigare inte stått inför, när det finns ett stoppdatum. Sedan kommer jag, som jag beskrev i pressmeddelandet, vara flexibel och ställa upp utifrån den lojalitet jag har för kommunen. Det blir sannolikt förminskad kapacitet. Jag kommer inte jobba fem dagar i veckan eller tio timmar om dagen efter sista augusti, men jag kan säkert finnas med på något sätt. 

"Kommer vara engagerad"

Thomas Svärds arbetsliv sträcker sig tillbaka till 1976 och en bransch har kommit att vara hans under lejonparten av hans yrkesverksamma liv. Det är livsmedelsbranschen.

– Där gick allt väldigt fort. Det var snabba beslut och mycket jobb. Utom de här fyra åren och ett par år på Roxx har det varit livsmedel genom hela livet. Det är en social bransch och mat är väldigt enkelt. I grunden handlar det om att ta något på en sked och stoppa det i munnen. Därefter är diskussionen igång. Det är väldigt lätt att bli nördig och vi i Sverige är nog världsmästare på kokböcker. Det lanseras i snitt en ny kokbok per dag. Vi är väldigt engagerade kring mat och tar till oss väldigt mycket utifrån. Det är nya maträtter, nya smaksättningar och jag tror att det kommer fortsätta utveckla sig och att vi kommer snegla mer mot Afrika och Sydamerika. När jag ser tillbaka på det här har jag haft väldigt roligt. 

Känslan är att du har varit en arbetsnarkoman?

– Lite så. Man är fostrad till det genom åren och på den privata sidan är hastighet alltid viktigt. Det ska gå fort med frågor, återkopplingar och beslut. 

Hur har den omställningen från det privata näringslivet till den kommunala beslutsgången varit?

– Hastigheten är avgörande här med. Man ska inte vara så snabbt att det blir ogenomtänkt, men det finns alltid konkurrenter som är mer snabbfotade om man sackar efter. Då blir man nummer två och det är definitivt inte bra. Men det här en demokratisk struktur och alla svenskar som gillar demokrati är stolta över hur det fungerar. Det är fantastiskt att få ta del av den och därvidlag måste vissa saker bearbetas genom de demokratiska gångarna för att upprätthålla demokratin på ett adekvat sätt. Det kan vara svårt att anpassa sig. Efter de här åren har jag fått en betydligt större förståelse för de politiska processerna och hur beslut måste processas för att politikerna ska göra det bästa för medborgarna. 

Kan det bli aktuellt för dig att engagera dig politiskt?

– Ett tråkigt svar för en journalist, men nej. Det är inte aktuellt och det är jag supertydlig med. En engagerad Vimmerbybo kommer jag vara i frågor, men jag kommer inte engagera mig politiskt. 

Hur kommer det märkas att du är en engagerad Vimmerbybo?

– Det kommer nog märkas att jag är rätt närvarande. Jag kanske engagerar mig i någon förening eller politiskt obunden intresseorganisation. Det kan vara vad som helst som jag är intresserad av om någon vill det. Det skulle jag tycka var trevligt. Annars kommer jag vara en god ambassadör för Vimmerby, besöksnäringen och näringslivet.

"Naturligt att det blivit så"

Under sin tid som utvecklingschef i kommunen har Thomas Svärd haft ansvar för en rad olika områden. Mest förknippad är han dock med arbetet kring Krönsmon och företagsetableringar i Vimmerby. 

– Det är ganska naturligt att det har blivit så. Krönsmon är något som har pågått väldigt länge och jag kanske inte hade följt det jättenoggrant tidigare. Jag var nog lite förvånad över att processen sträckte sig så långt tillbaka i tiden. Tillsammans med mina kollegor har jag bara försökt följa planen gällande marknadsföringen för Krönsmon och nu ser det ut som att det bär frukt. Jag tror att vi kan engagera både lokala och nationella företag. Vi har en bra och viktig logistik med riksvägen och en prismodell som är intressant. Både jag och Lars Gjörloff (Svärds motsvarighet i Hultsfreds kommun, reds.anm.) har varit tydliga med att vi ser det här som en gemensam arbetsmarknadsregion och att vi har 290 000 kvadratmeter tillsammans. Det är ett sundhetstecken. 

Thomas Svärd vill även hylla de medarbetare han haft vid sin sida under de här åren.

– Utan inbördes ordning finns det många väldigt duktiga. Jag måste säga att Kulturskolan går från klarhet till klarhet och förhoppningsvis – någon gång i framtiden – kan vi titulera oss Sveriges bästa kulturskola. Fabriken har också tagit ett stort samhälleligt ansvar, särskilt nu under pandemin, med uppsökande verksamhet. Jag har haft jättefina kollegor på mötesplatserna. Att samarbeta mellan olika avdelningar finns det många fina tecken åt. Vi hjälps åt för Vimmerbys bästa.

Hur vill du bli ihågkommen?

– Som engagerad och driven. Det är så jag vill bli ihågkommen, oavsett om det handlar om att sälja företagsmark eller vara en spelare i samarbetsplattformen Vimmerby Tillsammans. 

Hur ser du på Vimmerbys framtid på längre sikt?

– Väldigt positiv. Intresset från övriga delar av Sverige för den här delen av landet är stor och hög. Det går inte att prata om ett år till ett annat, men om man ser det ur ett femårsperspektiv kanske tror jag vi har stor möjlighet att locka hit fler företag. Det finns en del utmaningar kring kompetensförsörjningen och att den delen blir löst är jätteviktigt. Det är viktigt för Mercatus, Ljunghäll, BoKlok, Arla och Åbro för att nämna några. Men jag ser väldigt ljust på Vimmerbys framtid. 

Till sist – vad ska du göra nu som pensionär?

– Jag vet inte. Jag har aldrig varit det tidigare, säger Svärd och skrattar:

– Men jag har barn och barnbarn som har hus och hundar. Vi har villa och fritidshus, så jag kommer få mina dagar att gå. Många säger att de aldrig levt så stressat som när de blivit pensionärer. Vi får se om det blir så även för mig.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: