Annons:

Sök

Annons:

VH-kaptenen firar 400 på lördag – så ser han på superläget och framtiden

Jakob Karlsson är redo för match nummer 400 i moderklubben. Foto: Stefan Härnström

VH-kaptenen firar 400 på lördag – så ser han på superläget och framtiden

Jakob Karlsson är inne på sin nionde säsong som lagkapten för Vimmerby Hockey. På lördag gör han sin 400:e match i moderklubbens tröja. Då kan VH ta ytterligare ett kliv mot en historisk allsvensk kvalserie – men kapten Karlsson tror att det finns mer än så i årets lag.
– Om vi inte tror att vi kan vinna en kvalserie behöver vi inte spela vidare, säger Jakob Karlsson.

Annons:

För drygt två år sedan hyllades Jakob Karlsson för 300 spelade seniormatcher i moderklubben. På lördag når den mångåriga lagkaptenen nästa milstolpe. I Vimmerby Hockeys hemmamatch mot KRIF är det nämligen dags för match nummer 400.

– Det är mycket när man tänker på det och det är klart att det är kul att komma upp i det. Sen sätter jag mer värde i andra siffror egentligen, men antal matcher är också kul, säger Jakob Karlsson.

Att det skulle bli så många matcher i moderklubben var inget han trodde för ett tiotal år sedan när han spelade för bland annat Södertälje SK och IK Pantern i Hockeyallsvenskan.

– Nej, jag trodde aldrig att jag skulle spela så många matcher i Vimmerby som jag gjort nu. Samtidigt är det väldigt roligt att spela i Vimmerby. Dels har jag en position där jag har mycket att säga till om och att vi är så många som är härifrån bidrar också. Det är något speciellt att spela för sin moderklubb, det betyder något helt annat.

Minns tunga uttågen

Lördagens hemmamatch mot KRIF blir alltså historisk eftersom det blir Karlssons seniormatch nummer 400 i serie och kvalsammanhang för VH.

Kan du plocka fram några minnen som sticker ut från alla säsonger och matcher i VH-tröjan?

– Klart att det blir många minnen, både små saker och större grejer. Något jag minns är derbymatcherna i början av 2010-talet. Det blir också att man minns alla tunga uttåg med uddamålet precis innan kvalserien. Klart att det har fastnat litegrann. Men det har också varit många segrar och mycket glädje fram till de uttågen och det ska man också ha med sig.  Värt att minnas är även de gånger vi slagit ut klubbar som Troja/Ljungby och Karlskrona, det är ändå klubbar med helt andra förutsättningar än vad vi har. 

”Dragit mig för det”

Jakob Karlsson fyller 35 år om några månader, men säger sig inte se slutet på ishockeykarriären.

– Nej, det vet jag inte om jag gör. Som jag känner nu skulle det bli väldigt tomt att sluta och det skulle vara ett helt annat liv då. När ett sånt beslut tas blir det väldigt definitivt och det är väl därför jag dragit mig för det. Det var nära att det inte blev någon förlängning med Vimmerby för några år sedan. Jag är glad att jag bet i och körde på då för det hade varit ett tråkigt sätt att avsluta på. Jag vill inte lägga av i besvikelse utan det är ett beslut jag själv vill ta, säger Jakob Karlsson.

VH-kaptenen fortsätter:

– Så länge jag känner att jag kan bidra är det kul att kunna fortsätta. Däremot har jag ingen lust att bli en pappersprodukt som bara är med för sakens skull. Har jag inget att bidra med på isen, då ska jag inte fortsätta spela.

Varnar för KRIF

Där är Jakob Karlsson definitivt inte än. Istället kan han ha sina häftigaste månader i karriären framför sig.

Med två matcher kvar att spela av Allettan är det stor dramatik i toppstriden. Kristianstad, Vimmerby och Halmstad gör upp om de två topplatserna, som innebär direktavancemang till play off 3, som är det sista steget innan kvalserien. Kristianstad och Vimmerby har båda 36 poäng medan Halmstad står på 33 poäng. VH har klart sämst målskillnad av de tre.

– Resultaten som blev i onsdags var till fördel för oss, men vi har också ett ganska lurigt spelschema kvar, säger Jakob Karlsson.

Han syftar på lördagens hemmamatch mot jumbon KRIF och onsdagens möte med ett pånyttfött Karlskrona på bortais.

– KRIF vann i onsdags och har därmed fortfarande att spela för. De har en defensiv taktik som vi haft lite svårt för. Sen verkar KHK ha kommit igång så det är två svåra matcher. Samtidigt kommer de andra lagen i toppen också få bekänna färg.

Kan gå hela vägen

VH-kaptenen trycker på noggrannheten inför lördagens möte med KRIF.

– Vi måste vara noggranna med saker och ting och komma samlat. Det är också viktigt att fortsätta bygga på vårt spel, hålla i pucken och styra matchen. Ödmjukheten är otroligt viktig under den här delen av säsongen. Jag tycker att vi har haft ödmjukheten med oss, men i onsdags brast det lite när vi hade 2-0 mot Visby/Roma.

Jakob Karlsson ser helst att hans lag slutar topp två i Allettan och ”slipper” spela play off 2.

– Vi vill ta oss direkt till play off 3. Vi kommer ha bra möjligheter att ta oss förbi playoff 2 också om vi hamnar där, men i en eventuell kvalserie ser jag det som en fördel att bara gå genom en play off-omgång.

Är det här säsongen då drömmen om en allsvensk kvalserie slår in för Vimmerby?

– Det är klart att det är målet. Det var länge sen vi hade en så bra position in i ett playoff som vi kommer ha nu. Den sista play off-omgången kommer vara väldigt svår oavsett, men vi har större chans att ta oss förbi den än tidigare.

Är laget tillräckligt bra för att kunna hota om förstaplatsen i en eventuell kvalserie?

– Ja, det tror jag absolut. Jag ser Kristianstad som ganska klar favorit just nu med de värvningar de gjort och med den bredd de har. Men över 16 matcher i Allettan har vi lika många poäng som dem. Om vi inte tror att vi kan vinna en kvalserie behöver vi inte spela vidare. Vi ska se det som ett mål att ta oss hela vägen, men också vara medvetna om att vägen dit är svår.

Allettan-tabellen finns HÄR.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt
Tabellservice

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: