Annons:

Sök

Annons:

Ska 48-årige Bjerkert utmana en gång till:

Calle Bjerkert bestämde sig sent, men ska köra kåsan i Vimmerby. Han tror dock ingen av förhandsfavoriterna räds hans deltagande. Foto: Arkivbild

Ska 48-årige Bjerkert utmana en gång till: "Tror ingen är rädd för mig"

2008 är ett år Calle Bjerkert aldrig glömmer. Finns det någon dröm om att upprepa kåsabedriften 15 år senare?
– Jag tror ingen är rädd för mig. Jag har passerat bäst före-datum, säger han och skrattar.

Annons:

Åren går. Det blir Calle Bjerkert varse om. Den numera 48 år gamle enduroföraren blev total kåsakung på hemmaplan i Vimmerby 2008. 

Ett stycke lokal idrottshistoria skrevs där och då i Vimmerbyskogarna. Än i dag finns tankarna på triumfen i Novemberkåsan där ibland. 

– Det var verkligen en dröm att få göra det på hemmaplan. Det är alltid lite tuffare press, eftersom man har kännedom om terrängen på ett annat sätt. Jag kände väldigt mycket press då och många tyckte att man skulle vinna. Jag fick göra det. Jag tänker på det nu och då, så är det. Det är ett fint minne och det var det perfekta läget för mig, berättar Calle Bjerkert inför Novemberkåsans återkomst till Vimmerby. 

"Får kanske ingen mer chans"

Nog går det att förstå vad han menar. Numera är han ingen av förhandsfavoriterna och närmar sig 50-strecket åldersmässigt. Faktum är också att helgens kåsafest blir hans första sedan senaste gången i Vimmerby för fem år sedan. 

Då blev Calle Bjerkert sjua i totalsammanställningen. Att han skulle köra den här gången var verkligen inte givet.

– Jag har gått och funderat lite och sent omsider så kände jag verkligen att jag kanske inte får någon mer chans på hemmaplan. Det är så roligt och en sådan obeskrivlig stämning och atmosfär, så jag tog chansen.

När bestämde du dig?

– Det är två veckor sedan jag började rodda i det med teamet som ska hjälpa mig. Men fröet har väl legat och grott där sedan man fick reda på att det skulle bli i Vimmerby. Det finns ett genuint motorintresse i Vimmerby med omnejd, så det hade känts jobbigt och stå i skogen och svara på frågan varför jag inte kör. Då är det bättre att köra än att snacka, säger han och skrattar. 

Tror ingen är rädd

Men vad går det då att ha för förväntningar på honom? Själv har han, till skillnad från 2018, ingen ambition om att tillhöra toppen.

– Nej, målsättningen är bara att genomföra den på ett bra sätt, hålla sig skadefri och inte göra en massa dumheter. Jag har ändrat fokus lite kring min egen åkning och ska försöka njuta av det på ett annat sätt. Jag ska inte stressa eller hetsa upp mig alls. 

Tror du att de förhandstippade är lite rädda för dig?

– Nej, det tror jag inte. Då skulle jag bli förvånad. Jag är snart 50 år och de bästa är 25-26 år gamla. De tävlar på helt andra grunder och jag gör det här framför allt för kärleken till sporten. Jag tycker det är fantastiskt kul med enduro och därför kör jag. Jag behöver inte tävla varje helg, men Novemberkåsan är ett så häftigt arrangemang och det är kul att utmana sig själv för att se hur långt man kan nå. Så nej, det är nog ingen som är speciellt rädda för mig. De inser att jag passerat bäst före-datum.

Vem tror du vinner då?

– Det kommer stå mellan Albin Elowson och Niklas Persson tror jag. Kanske att någon till kan utmana, men de är så bra tränade och har ett helt annat tempo. Elowson är favorit, men jag tror att Persson är en farlig aspirant också.

Tror du någon hemmaförare kan överraska?

– Oscar Blom tror jag på. Han har satsat hårt. Även Robert Blom. Jag tror att de kan överraska en del andra och göra bra ifrån sig på hemmaplan.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Tabellservice

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: