Annons:

Sök

Annons:

  • Tunaprofilerna:

    Tunaprofilerna Ulrica Wall och Åke Hammarskjöld under mötet i Tuna. Foto: Simon Henriksson

  • Tunaprofilerna:

    Ulrica Wall hoppas förstås att dialogtouren inte bara blir ord på ett papper.

Tunaprofilerna: "Hoppas det leder till något konkret"

Ett 30-tal personer fanns på plats i Tuna när det var premiär för kommunens dialogtour. Två av dem var förstås Tunaprofilerna Åke Hammarskjöld och Ulrica Wall.
– Jag hoppas det här inte bara stannar vid vackra ord, säger Åke Hammarskjöld.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Tuna var premiärort när det var dags för kommunens nya satsning på en dialogtour. Ett 30-tal personer kom till mötet i Tuna bygdegård och en av dessa var förstås Åke Hammarskjöld.

– Det här är ett bra intiativ från kommuens tjänstemän och politiker. Jag hoppas att det här verkligen leder till något konkret och inte bara stannar vid vackra ord, utan att saker och ting blir gjorda, säger Åke Hammarskjöld.

Vad hoppas du ska komma ur det här?

– Långsiktigt kan man ha stora visioner och vackra ord, men det måste också ske saker mer kortsiktigt. Det kan handla om konkreta saker som utegym, bryggor och så vidare. Det förändrar inte världen, men det är något som kan göras konkret och där Tunaborna själva kan vara med och bidra. Fiber och vägar är andra viktiga frågor. Det är viktigt för landsbygden överlag och för möjliggörandet av företagande på landsbygden.

"Står upp lika tufft igen"

Åke Hammarskjöld tog själv upp skoldebatten och lovade att Tuna – om frågan om att lägga ned bygdens skola skulle komma upp igen – skulle svara upp med minst lika starkt motstånd som senast.

Men han framhåller samtidigt att han tycker att relationen förbättrats tydligt de senaste åren.

– Det tycker jag absolut. Det är en bättre miljö över huvud taget och jag upplever att politikerna är mer sams och att det är lättare att ha en dialog. Det handlar om att inte bara titta i det lilla eller korta perspektivet. I ett första skede kan det vara lönsamt att lägga ned skolor, men i ett större perspektiv är det oerhört skadligt för en ort som Tuna. Man tar bort skattebas om man lägger ned en skola. Vi skulle stå upp lika tufft igen om den frågan blir aktuell igen.

Ser du en risk i att den här dialogtouren kan ställa olika orter mot varandra?

– Nej, det tror jag inte. Jag tror att man vill varandra väl och att det kan leda till bra samarbeten. Det gäller att vi på landsbygden är nyktra och inser att kommunen kan göra en del, men vill vi få något gjort får vi ta tag i det själva med ideellt arbete. Det är lättare att få något gjort med den inställningen.

Hoppas på bättre kontakt

Ulrica Wall är likt Åke Hammarskjöld en aktiv Tunabo.

– Jag tycker att det här är ett jättebra initiativ av kommunen. Man hör direkt på namnet dialogmöte att kommunen inbjuder till en dialog med kransorterna.

Vad hoppas du att det ska mynna ut i?

– En bättre kontakt hoppas jag på och att det ska bli lättare att få rätt kontakt i olika ärenden.

Hon hoppas att det här inte stannar vid ord på ett papper när projektet ska summeras.

– Det gäller att det blir ett engagemang från alla håll. Vi behöver stöd från kommunen i de utvecklingsfrågor som finns och nu ska vi jobba ihop för ett livskraftigt Tuna och Vimmerby på lång sikt.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: