Vimmerby Tillsammans har precis hanterat coronakrisen. Innan den ens är över kommer nästa förväntade kris att ta tag i. Kommunen har tagit beslut om att försöka nyttja Vimmerby Tillsammans-konceptet för att hantera vad som kan vänta efter Rysslands invasion av Ukraina.
Ännu vet ingen hur många som kan komma att anlända till Vimmerby och Migrationsverkets tre scenarier skiljer sig kraftigt åt. Osäkerheten är stor.
Ett 50-tal personer från bland annat kommunen, föreningslivet, kyrkan och andra frivilligorganisationer hade samlats för ett frukostmöte på Hotell Ronja på torsdagsmorgonen.
– Det är bra att vi är så här många. Vi gör det här under Vimmerby Tillsammans flagga, men vi har inte alla svar i dag. Det är risk att vi går härifrån med fler frågor, inledde Patric Engqvist, från kommunens utvecklingsavdelning, med att säga.
"Känns fantastiskt"
Därefter gav Kenneth Söderberg, från räddningstjänsten, och skolchefen Ola Karlsson en lägesbild. Kenneth Söderberg berättade för deltagarna på frukostmötet om massflyktsdirektivet och kommunens ansvar.
– Nästa vecka kan vi erbjuda 50 platser i Storebro fördelade i lägenheter från ettor till fyror. Det känns fantastiskt att så snabbt kunna erbjuda detta. Det är ett initiativ kommunen tar utan att det står klart vad ersättningen till oss blir. Vi vet inte hur många som kan komma eller hur många som är på väg till Vimmerby, säger Kenneth Söderberg.
Han betonade också vikten av att den som hämtar flyktingar vid den ukrainska gränsen åker förbi ett av Migrationsverkets kontor.
– Det ringer folk till kommunen som ska eller har hämtat folk. Det viktiga är att man ser till att personerna blir registrerade, annars kan man inte ha koll på det, säger Söderberg.
Skolchefen Ola Karlsson redogjorde för det vår tidning rapporterade om i går.
– Vi har ett väldigt utmanande läge i förskolan. När det gäller skolan är det lika utmanande inne i Vimmerby, men för skolan i Storebro ser vi att vi kan ha möjlighet att ta in 60 till 80 elever ytterligare innan vi når maxkapacitet.
Två mottagningsenheter, en i Vimmerby och en i Storebro, kommer att öppnas. Där ska flyktingarna från Ukrainas kunskaper kartläggas. På torsdagen stod det klart att Fabriken blir en sådan mottagningsenhet.
– Vi kommer öka bemanningen där. Vi tittar även på omvänd skolskjuts och där är det Södra Vi och Frödinge vi primärt ser som tänkbart.
"Jättesvårt att hitta"
Hyresgästföreningens lokal i Storebro kan bli möjlig förskola vid behov.
– Vi tittar på lokallösningar och parallellt med det pågår rekryteringsprocesser för att bemanna upp. Vi kommer gå ut med annonser inom kort. Men att hitta personer som behärskar både ukrainska och svenska är jättesvårt. Det finns ett 15-tal i hela Sverige har jag fått till mig.
En annan fråga är hur mycket ryska de ukrainska flyktingarna förstår.
– Jag har fått lite olika bud kring det. Jag har hört att det ska vara som svår dansk dialekt. Samtidigt är det ryska soldater som invaderar Ukraina och vill man då möta någon som pratar ryska? Vi är inte säkra på om det blir bra heller. Vi står ändå bättre rustade i dag kompetensmässigt eftersom vi är inne i ett projekt kring nyanlända och flerspråkiga.
Jacob Käll (C) berättade att dialogen kommer fortsätta.
– Det här är inte sista gången vi äter frukost ihop.