Annons:

Sök

Annons:

Kommunens svar till Gunnar:

Gunnar Legnegård hade trott att den ukrainska familj som bor hos honom skulle hamna i lägenheterna i Storebro. Foto: Simon Henriksson

Kommunens svar till Gunnar: "Jobbar vi med känslor blir det kaos"

En ukrainsk familj bestående av totalt sju personer bor hemma hos 86-årige Gunnar Legnegård i Vimmerby. Samtidigt har kommunen iordningsställt 16 lägenheter i Storebro – men där får de inte bo.
– Det låter stelbent och byråkratiskt, men vi måste jobba så, säger Håkan Westerback, säkerhetssamordnare på kommunen.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

I snart tre veckor har en familj på sju personer bott hemma hos en 86-årig man i Vimmerby. Han kommer låta dem fortsätta bo där, men är besviken på kommunens hantering av ärendet och den hjälp han upplever sig inte få.

– Jag försöker på alla sätt och vis, men det verkar inte som att man vill förstå. Vi får fortsätta vänta. De mår ganska bra det gör de, men de hade verkligen sett fram emot att få bo i Storebro. De är lite besvikna, men de står ut så att säga. Kommunen skyller bara på Migrationsverket och det gör att de hamnar i kläm. Jag orkar inte slåss med elefanter längre. Det är skrämmande och främmande för mig, säger han i en intervju med vår tidning.

Kommunens säkerhetssamordnare, Håkan Westerback, som också är en del av krislogistikgruppen, besvarar våra frågor kring situationen.

– Det där är en jättefråga just nu för samtliga kommuner. Det är Migrationsverket som anvisar flyktingar till kommunerna, men när det gäller de som bott i privata boenden är det en annan fråga. Jag förstår att man kan ha rotat sig här och vi ser över nu hur vi kan göra för att hjälpa dem med boende. Det är inte enkelt och många aspekter i det. Det är en högprioriterad fråga, säger Håkan Westerback.

Den här familjen som bor hemma hos en 86-årig man hamnar ju verkligen i kläm här. Hur känner du för det?

– Det var lite det vi flaggade för tidigt, att man måste vara medveten om att det blir krävande efter en tid om man hämtar hit flyktingar. När man har registrerats och fått sitt bistånd kan det bli enklare att hantera. Vi sitter med den svårigheten nu, hur kan vi hjälpa dem? Vi som kommun har ju lovat de här platserna i Storebro till Migrationsverket. Vi kan inte bara sätta in dem i de här lägenheterna i Storebro. Vi försöker få till den här dialogen och i princip alla kommuner där motsvarande situation finns efterfrågar det här. Men tyvärr har jag inget bra svar i dag. 

Att de blir registrerade och får sitt bistånd hjälper ju inte jättemycket i det här fallet?

– Det hjälper lite, men det hjälper ju inte Gunnar. Det förstår jag.

Han är besviken över att han inte får någon hjälp av kommunen. Hur ser du på det?

– Jag kan ärligt säga att vi inväntar svar på hur vi ska hantera det. Vi har sett det här problemet ett tag och lyft de här frågorna. Nu inväntar vi svar från myndigheterna på hur vi ska lösa det. 

Upphandlat flera boenden

Kommunen har upphandlat flera akutboenden, som Vimmerby Camping, Stadshotellet och Fredensborgs herrgård. Men att låta den här familjen bo där är inte heller något bra alternativ, menar Håkan Westerback.

– Meningen med dessa boenden är att kunna erbjuda någon tak över huvudet som inte har någonstans att ta vägen över natten. Det är tillfälliga lösningar, kanske en till två nätter på samma ställe. Efter det kanske Migrationsverket bestämmer att de ska hamna i Umeå. Vi vill hitta de långvariga lösningarna. Jag förstår att de är rotade här nu och vill stanna. 

När kan den här familjen få ett besked?

– Jag vet inte. Vi har nästa möte med Länsstyrelsen och Migrationsverket på måndag. Förhoppningsvis då. Frågan har varit väldigt aktuell ända sedan i måndags. I den bästa av världar kan man ha en sådan dialog med Migrationsverket om att placera dem i eget boende här. Men kommunens boende är i första hand ett evakueringsboende där de ska landa tills de anvisas någonstans. På sikt kan det bli ett långsiktigt boende också. Problemet i det här fallet är att vi inte bara kan sätta dem i det här boendet och räkna av det från de platser vi angett till Migrationsverket. Vi har sagt att vi har 51 platser och gör vi så, så faller hela systemet. Det är en avvägning hela tiden, men vi är på bollen. 

Många som läser det här upplever det nog som väldigt byråkratiskt och stelbent. Kan ni inte bara hjälpa honom och familjen?

– Folk agerar på känslor, men vi måste reagera på fakta. Då kan det bli stelbent och byråkratiskt, men det handlar om att det ska bli bäst för familjerna på sikt. Vi kan inte jobba med känslor för då blir det kaos. För att göra det så bra som möjligt för familjerna i längden måste vi jobba faktabaserat.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: