Annons:

Sök

Annons:

Kommunen planerar möte med Gunnar:

Kommunen säger sig nu vilja ha en dialog med 86-årige Gunnar Legnegård. Foto: Simon Henriksson

Kommunen planerar möte med Gunnar: "Får ta en dialog"

Kommunen öppnar nu för att ta en dialog med 86-årige Gunnar Legnegård. Hemma hos honom bor en hel familj med ukrainska flyktingar.
– Kanske finns det något vi kan göra för att avlasta honom, säger Håkan Westerback.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Vår tidning har i flera omgångar rapporterat om den ukrainska familj, totalt bestående av sju personer, som bor hemma hos 86-årige Gunnar Legnegård i Vimmerby. 

I slutet av förra veckan vädjade Gunnar om hjälp från kommunen, men kände att han och de ukrainare som bor hos honom hamnat i kläm. 

– Jag blir så trött på det här. Som de uppför sig och behandlar folk, det är skrämmande, det är helt förkastligt. Den ene vet inte vad den andre gör. Alla hänvisar till chefen och ingen har något eget ansvar. Jag begriper det inte. Det är förvånande att man uppträder så här mot människor. Det är främmande och skrämmande för mig att man inte tar ett större ansvar. Kommunen skyller bara på Migrationsverket och det gör att de hamnar i kläm. Jag orkar inte slåss med elefanter längre, berättade Gunnar Legnegård.

Håkan Westerback, säkerhetssamordnare i kommunen, besvarade kritiken så här:

– Folk agerar på känslor, men vi måste reagera på fakta. Då kan det bli stelbent och byråkratiskt, men det handlar om att det ska bli bäst för familjerna på sikt. Vi kan inte jobba med känslor för då blir det kaos. För att göra det så bra som möjligt för familjerna i längden måste vi jobba faktabaserat.

Öppnar för dialog

Men nu öppnar han för en dialog med Gunnar Legnegård.

– Vi får ta en dialog med Gunnar. Problemet är, som jag har sagt tidigare, att om han inte klarar av det längre så får de bara stanna hos oss tills Migrationsverket placerar dem. Det gör att de kan hamna i Umeå. Vi önskar att vi kunde avlasta honom och erbjuda dem att vara i vårt boende tills Migrationsverket placerar dem, säger Håkan Westerback. 

Hur ser förutsättningarna ut för det?

– Det är ett stort kanske för det. Vi vill lösa det smidigt och Migrationsverket ska lyfta det igen. Det är långt tills det är en sanning, men de ska lyfta det en gång till och se om de kan få flytta till boenden som kommunen rapporterat in. Men så länge vi inte hör något om det kan vi inget göra, säger han och fortsätter:

– Det är en jätteapparat, men vi har erbjudit Migrationsverket att lösa det genom att vi har platser hos oss som är registrerade hos dem. Men de kan inget säga på sittande möte. Det viktigaste är att det blir bra för flyktingarna i slutändan och att de slipper flytta runt.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: