Annons:

Sök

Annons:

  • 146 flyktingar till 51 platser i Vimmerby – då kan flyktingarna flytta in i Storebro

    I lägenheterna i Storebro, där kylskåpen bland annat fyllts upp, kan det flytta in ukrainska flyktingar i maj. Foto: Simon Henriksson

  • 146 flyktingar till 51 platser i Vimmerby – då kan flyktingarna flytta in i Storebro

    Här har kommunen iordningställt 51 sovplatser.

146 flyktingar till 51 platser i Vimmerby – då kan flyktingarna flytta in i Storebro

76 000 människor väntas komma till Sverige fram till halvårsskiftet från krigets Ukraina. Med den nya fördelningsnyckeln väntas det innebära 146 personer till Vimmerby.
– Det här är ett mer rättvist system, säger säkerhetssamordnaren Håkan Westerback.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Under onsdagen hölls ett möte mellan Migrationsverket, Länsstyrelserna och Sveriges olika kommuner. Efter mötet stod det klart att en fördelningsnyckel, framtagen enligt den modell som redan använts för bosättning av nyanlända och kvotflyktingar, kommer användas för att fördela flyktingarna från Ukraina rättvist och jämlikt i Sveriges 290 kommuner.

Migrationsverket utgår från sitt huvudscenario som är att 76 000 personer kommer till Sverige från Ukraina till halvårsskiftet. Hittills har cirka 31 000 personer sökt skydd i Sverige. 

Av de 76 000 personerna väntas Stockholm få drygt 16 600. Kalmar läns fördelningstal ligger på 1 941 personer och för Vimmerbys del innebär det 146 personer. 

– Då kommer det också ske avräkning för de skyddsbehövande som redan vistas i kommunerna, kommenterar säkerhetssamordnaren Håkan Westerback och fortsätter:

– Man strävar efter en mer jämlik fördelning än vad det har varit tidigare. Totalt i länet befinner sig 419 personer i egna boenden och sex ensamkommande barn. Dessa är avräknade, vilket innebär att 1 371 personer ska fördelas ut till länets kommuner, säger Håkan Westerback.

I maj kan flyktingar flytta in

Kommunen har satsat på det stora lägenhetshus i Storebro som tidigare varit boende för asylsökande. Totalt har kommunen lyckats skapa 51 platser och är det man kommer använda sig av i första hand.

– Länsstyrelsen får en stor roll i det här och allt ska ske väldigt fort. Länsstyrelsen ska redovisa det här kring fördelningstalet till den 29 april och efter det kommer Migrationsverket anskaffa boendeplatser. 

Så det innebär att flyktingar kan flytta in i Storebro i maj?

– Ja, någon gång i maj kan det börja flytta in flyktingar. Man ska komma ihåg att alla de här talen bygger på Migrationsverkets huvudscenario. Den 27 april kommer Migrationsverket släppa en ny, stor prognos till regeringen. Vi är så långt förberedda att när fördelningen är helt klar, så kan vi bara öppna dörren i Storebro. Vi behöver noll minuters framförhållning när det väl är dags. Lägenheterna och sovplatserna står helt redo.

Bättre läge

I Vimmerby befinner sig just nu tio skyddsbehövande som registrerats av Migrationsverket. Håkan Westerback sa dock så sent som vid förra måndagens fullmäktigesammanträde att man vet att fler befinner sig i kommunen. Det handlar bland annat om de sju personer som bor hemma hos 86-årige Gunnar Legnegård i Vimmerby. 

Han tror att läget för att de ska kunna få få bostad i Storebro är bättre nu, men vill inte säga för mycket.

– Nu ska vi föra en dialog med Länsstyrelsen. Vi hoppas att vi kan lyckas med den dialogen och förhoppningen är att det ska gå när allt är mäklat och klart mellan Migrationsverket och Länsstyrelsen. 

Så förutsättningarna för att det ska gå har ökat?

– Vi hoppas verkligen det. Ett medskick till alla som har ukrainare boende hemma hos sig är att se till att registrera dem, så att de kommer in i systemet. Då kan de få den hjälp de behöver och får rätt till dagersättning och sedermera boende om de inte kan bo kvar. Registreringen är jätteviktig för kommunerna och framför allt för att komma in i systemet, så att det blir så bra som möjligt för flyktingarna.

Vill skapa fler platser

För Vimmerbys del väntas det alltså bli 146 personer som fördelas hit. I Storebro finns i nuläget 51 sovplatser.

– Vi har tankar och idéer på att tillskapa fler platser. Det kan gå att göra det i Storebro, men det är inte något vi har hunnit diskutera ännu. Nu när man har kommit med fördelningen på lokal nivå, så får vi titta närmare på det.

Ser du det här som ett mer rättvist system?

– Ja, absolut. 2015 var det de upphandlade boendena som styrde vilka orter flyktingarna hamnade på. Nu vill man få till en jämnare fördelning mellan landets kommuner. Det är bra att alla kommuner får chansen att ta sitt ansvar och som jag förstått det var det rörigt 2015. 

Kommunen kommer att hyra lägenheterna i Storebro av Vimarhem för drygt 70 000 kronor i månaden.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: