Annons:

Sök

Annons:

Kommunen har träffat Gunnar:

Kommunen öppnar nu för att försöka hjälpa Gunnar Legnegård.

Kommunen har träffat Gunnar: "Måste få Migrationsverket att förstå"

86-årige Gunnar Legnegård har vädjat om att få hjälp från kommunen. Nu har representanter från kommunen träffat honom.
– Nu har vi en bild av hans sitatuion och han har vår bild, säger Håkan Westerback, säkerhetssamordnare.

I många artiklar har vi beskrivit läget för 86-årige Gunnar Legnegård och de sju ukrainska flyktingar som bor hemma hos honom. Den äldsta, Svitlana Schekalo, har han haft kontakt med i flera år. 

Övriga är på olika sätt släkt med henne och samtliga bor nu i hans villa i Vimmerby.

Men Gunnar har varit ytterst besviken på den hjälp han fått från kommunen.

– Jag blir så trött på det här. Som de uppför sig och behandlar folk, det är skrämmande, det är helt förkastligt. Den ene vet inte vad den andre gör. Alla hänvisar till chefen och ingen har något eget ansvar. Jag begriper det inte. Det är förvånande att man uppträder så här mot människor. Det är främmande och skrämmande för mig att man inte tar ett större ansvar. Kommunen skyller bara på Migrationsverket och det gör att de hamnar i kläm. Jag orkar inte slåss med elefanter längre, berättade Gunnar Legnegård.

"Vill inte att familjen ska splittras"

Kommunen meddelade i förra veckan att man öppnade för en dialog med Gunnar och nu har parterna träffats i hans villa.

– Både jag och Thomas Svärd var hemma hos honom. Nu har vi en bild av den situation som han befinner sig i och han har vår bild av situationen och vad vi kan göra för att hjälpa och avlasta honom. Vi pratade mycket om dagersättningen, så att det inte ska tära på hans pension. Det hoppas vi kommer inom det snaraste, för det skulle göra det enklare för honom, säger säkerhetssamordnaren Håkan Westerback.

Att planen är att den äldsta av de sju ukrainarna ska stanna hos Gunnar även på sikt försvårar ytterligare, menar Westerback.

– Det blir ett helt annat ljus över hela situationen och det gör det ännu svårare plötsligt. Vi vill verkligen inte att familjen ska splittras och hamna på olika orter. Vi har lovat att återkoppla till Gunnar på måndag. Då handlar det om att berätta hur det går och vad vi har fått för nyheter. 

Är det en öppning för att hitta en lösning här alltså?

– Vi vill verkligen få Migrationsverket att förstå att man måste försöka hitta en lokal lösning. Migrationsverket vill inte splittra kärnfamiljer, men de är ju registrerade i lite olika familjekonstellationer. När man anmäler det, så kanske Migrationsverket bara ser den enskilde, men nu har vi en mycket bättre bild för oss när vi ska prata med Migrationsverket igen.

"Ska bli så bra som möjligt"

Under tiden blir familjen kvar hemma hos Gunnar Legnegård.

– Ja, och vi fortsätter ha en dialog. Han är lovad återkoppling på måndag (läs: i dag) efter vårt möte med Länsstyrelsen och Migrationsverket.

Att undvika kortsiktiga lösningar är viktigt, menar Håkan Westerback.

– Vi vill hitta en så hållbar lösning som det bara går, så det inte ska behöva flytta. Det gäller alla, men kanske främst dem med väldigt tydliga familjeband. Det kanske tar lite tid men det är bara för att det ska bli så bra som möjligt. 

Kan de få bostad i kommunen då?

– Svårigheten är att vi inte har några boenden i Vimmerby. Vi har i Storebro och vi gör så gott vi kan för att myndigheten ska förstå det. Det är ett givande och tagande och handlar om att sätta människan i första rummet. Det är en lärdom från 2015 också, då många fick flytta runt väldigt mycket. Det vill vi försöka undvika. Det måste finnas en trygghet. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: