I förra veckan ville kommunens representanter inte kommentera det nya tunga tappet i Svenskt Näringslivs uppmärksammade ranking över företagsklimatet bland landets 290 kommuner.
Vimmerby störtdök i mätningen och tappade hela 36 placeringar. Vimmerby rankas på plats 236 i landet – vilket är näst sämst i hela länet. Grannkommunerna Hultsfred och Västervik rankas som nummer 213 respektive 173.
– Där har man ett jobb att göra, minst sagt. Nu är det viktigt att gå igenom resultaten grundligt för att kunna vidta adekvata åtgärder. Här handlar det återigen mycket om attitydfrågorna. Vimmerby kommun tappar när det kommer till service och bemötande, information och dialog. Det tror jag speglar vad man har gett för ett sammanfattande omdöme, kommenterade Ulrica Bennesved, regionchef på Svenskt Näringsliv, för vår tidning tidigare i dag.
Företagarnas ordförande lokalt, Marcus Hamlin, kommenterade också rankingraset i en artikel med vår tidning. HÄR kan du läsa hela intervjun med honom.
Under måndagen bjöd stora delar av kommunens ledande politiker och tjänstemän in till en pressträff i rådhuset om den nya rankingen. Deltog gjorde kommundirektör Carolina Leijonram, näringslivsstrategen Patric Engqvist, utvecklingschefen Egon Karlsson, kommunikationschefen Simon Roth samt majoritetens två tunga företrädare Helen Nilsson (S) och Jacob Käll (C).
Patric Engqvist inledde med att konstatera att parametrarna bakom rankingen var kända redan i våras när Svenskt Näringsliv släppte den delen.
– Svenskt Näringsliv är den stora mediala rankingen. Men vi har flera andra mätningar som inte alls visar samma resultat. Vi har SKR:s löpande insiktsmätningar där vi hade väldigt bra siffror och vi har Småföretagarbarometern där vi också låg väldigt högt. Att vi sticker ut i Svenskt Näringslivs ranking är olyckligt och inget vi strävar efter. Vi vill ligga nummer ett. Det här handlar mycket om vad folk har för uppfattning och det är inte bra. Det är bara att tugga i sig, säger Patric Engvist.
Mätningar spretar
Utvecklingschefen Egon Karlsson får inte riktigt ihop varför mätningarna spretar så mycket.
– Jag som kommer från näringslivet får inte ihop det här. Det här påverkar hela självbilden och vi behöver hitta formler för att bli bättre, näringsidkare och kommunen ihop. Den här nedåtgående spiralen hämmar och det fortsätter om vi inte får självbilden att växa, säger han.
I den senaste mätningen tappade Vimmerby 0,2 betygssteg och ligger nu på 3,1 på en femgradig skala. Vimmerbys värsta notering är från 2016 då man hamnade på 2,8 i betyg.
– Tittar man på det historiskt så hade Vimmerby kommun 2007 en jättehög företagsranking. 2009 sjönk det kraftigt för att sedan så sakteliga gå uppåt igen. Sedan 2015, i samband med debatten om skolnedläggelse, blev det ett jätteras. Vi har därefter sakta men säkert jobbat oss uppåt, men nu är vi tillbaka på 2019 års läge. Man ska också komma ihåg att många andra kommuner gått framåt i den här mätningen. Utvecklas man inte själv kan man inte vara nöjd, för då blir det att man själv sjunker.
Hur mycket kan ett allmänt missnöje om exempelvis hög skatt påverka?
– Det är klart att det kan påverka. Det är en form av åsiktsundersökning och tittar man på tidigare dippar så stämmer sådant överens med det. Nu är det besparingstider igen och då blir det en utmaning också.
– Allmänt missnöje speglar självklart av sig, säger Patric Engqvist.
Markanta skillnader
I mätningen anser man att både tjänstemännens och politikens attityder har blivit bättre. Däremot har dialogen och informationen blivit sämre. Dessutom är skillnaden markant mellan politikens och företagarnas uppfattning.
– Det skiljer sig likadant i de flesta andra kommuner. Vi är kanske inte tillräckligt insiktsfulla när vi bedömer vår egen attityd. Där får vi skärpa till oss. Sedan är det lite klurigt med Svenskt Näringsliv som publicerar två gånger per år. Rankingen baseras ju på vårens siffror, så det mesta av det här visste vi ju om redan i våras. I den kommunala världen har vi många undersökningar att förhålla oss till och vi får titta på alla och väga samman dem, säger Jacob Käll (C), vice ordförande i kommunstyrelsen.
De senaste åren har kommunledningen satsat hårt på företagsbesök. Något man också tänker fortsätta med. Kommunens målsättning är att varje vecka vara ute och träffa företag.
– Vi har en plan för detta och företagsbesöken är värdefulla. Det är viktigt att ha dialog med företag och även med invånarna kring översiktsplaner och liknande. Att täta dialogen är viktigt, säger kommundirektör Carolina Leijonram.
Just företagsbesöken ger många insikter och viktiga samtal, menar man.
– Näringslivet är högt upp på agendan för kommunen. Det är väldigt prioriterat och vi håller en dialog. Överallt vi kommer känns vi jättevälkomna, så jag har svårt att förstå det här. Eftersom vi lägger så mycket energi på det här blir jag ledsen när det inte syns. Inte jag personligen, men för alla i kommunen som lägger ned ett stort jobb, säger Helen Nilsson (S).
Patric Engqvist säger att alla man besöker är glada över att kommunen lägger tid på just dem.
– Ibland hör vi av oss och ibland hör man av sig till oss. Vi har alltid varit välkomna och ingen har sagt nej.
Tänker vara tålmodiga
På alla frågor om hur trenden ska vändas återkommer kommunledningen till vikten av att hålla i och vara tålmodiga.
– Attityder tar tid att vända. Samtidigt är det här är en rankning där det kan skilja ganska lite från att gå upp eller ned. En trea är godkänt och vi ligger på en trea. De flesta ligger där, även om en del kommuner är snäppet bättre, säger Jacob Käll.
Att lära av den som är bäst i klassen är också betydelsefullt, menar Carolina Leijonram.
– Vi har åkt till Alvesta som erkänt duktiga och skickliga på upphandlingar eftersom det är något som återkommer här. Vi har varit i Mönsterås och Växjö för att lyssna av andra som är duktiga. Det är ett långsiktigt arbete. Vi har också ökat kommunikationen med både Svenskt Näringsliv och SKR som sitter på bäst kunskap.
– Lokalt har vi kontinuleriga och täta dialoger med Företagarna och övriga företagarorganisationer, säger Patric Engqvist.
Bara 51 procents svarsfrekvens
På listan över vad som är viktigast att jobba vidare med toppar upphandling. Men Carolina Leijonram lyfter också fram myndighetsutövningen. Där skiljer sig insiktsmätningen från SKR och Svenskt Näringslivs mätning kraftigt åt.
– Det är viktigt att inte utgå från myter. Vad gäller handläggningstider ligger vi väldigt bra till, säger hon.
Vad säger Svenskt Näringsliv om att mätningarna inte korrelerar?
– De uttalar sig inte så mycket om Insikt, men de vet vad vi gör för jobb och uppmanar oss att hålla i och hålla ut. Vi ska sitta ned nästa vecka och titta ännu djupare på det.
Egon Karlsson lyfter också fram flera olika kriser de senaste åren där kommunen och näringslivet också verkligen gått samman.
– Vi behöver använda Vimmerby Tillsammans-konceptet när det behövs. Det finns enormt mycket engagemang och då blir det kraftfullt. Vi behöver få det att lyfta tillsammans, kommun och näringsliv, även när det inte är kris, säger Leijonram.
I Vimmerby kommun var det 97 företag som svarade på enkäten som ligger till grund för rankingen. Det ger en svarsfrekvens på 51 procent, men Vimmerby har förstås bra många fler företag än så.
– Vi skulle önska att alla tillfrågade svarade förstås. Vi får göra en ny utvärdering om ett år, för de här frågorna engagerar oss verkligen, säger Helen Nilsson (S).