Annons:

Sök

Annons:

Nytt julirekord för Näs:

Nytt julirekord för Näs. Foto: Jakob Karlsson

Nytt julirekord för Näs: "Oerhört stort tålamod"

Astrid Lindgrens Värld slog nytt julirekord. Det gör även Astrid Lindgrens Näs. Jämfört med förra årets juli är det nio procent upp.
– Vi är nöjda med det, absolut, säger vd:n Joacim Johansson.

Annons:

Årets julimånad blev den bästa för Astrid Lindgrens Näs sedan Astrid Lindgrens Värld köpte upp muséet av Vimmerby kommun. Nio procent bättre än förra årets juli och sex procent bättre än målbilden.

Sedan i påskas har Näs besökts av 23 200 personer. I onsdags kom 700 personer till Näs, den bästa siffran hittills för en enskild dag.

– Det är vi absolut nöjda med. Det är bättre än vår målbild, så vi måste säga att vi är nöjda, kommenterar vd:n Joacim Johansson.

Att jämföra med åren innan ALV tog över driften är dock svårt.

– Det här är det bästa vi har haft sedan 2017. Åren innan det tog de även med de som gick dit för att äta, så det blir verkligen att jämföra äpplen och päron.

"Många dagar öppna"

Augusti och september brukar vanligtvis vara starka månader för besöksmålet, som innefattar flera utställningar, trädgårdarna och den världsberömda författarens barndomshem. Nu siktar man på nytt säsongsrekord.

– Vi har stora förhoppningar om att fortsätta i den här riktningen. Det är långt kvar, men vi har många dagar öppna under hösten och augusti och september brukar vara bra. Vi hade 10 200 besökare i augusti förra året.

Vad är förklaringen?

– Dels har vi satsat mer på marknadsföring, både i sociala medier och på tradtionell marknadsföring. Det skrivs mycket om Astrid. Det är många som vill veta mer om Astrid Lindgrens bakgrund och se platsen efter filmen (Unga Astrid). Vi försöker kommunicera med de som väljer Vimmerby för Astrid Lindgrens Värld och locka dem till Näs också.

Ser ni att det är många som gör besök på båda anläggningarna?

– Målgrupperna är ofta ganska olika. Det är mer äldre och par på Näs, mer barn och familjer på ALV. Men vi pushar ganska mycket för våra kombibiljetter och kombiårskort.

Fler utländska turister?

Att det den här sommaren återigen har regnat en del kan också spela in, säger han.

– Vi ser flera faktorer, vädret är en av dem. När det har regnat mycket har vi haft många besökare på Näs.

Hittills har man inte hunnit analysera om det är fler utländska besök eller om fler svenskar semestrar på hemmaplan.

– Vår känsla är att vi ser allt fler internationella husbilar, det ser vi tydligt. Det är tyska, danska, nederländska, finska och så vidare.

"Oerhört stort tålamod"

Det är fortfarande dock röda siffror för Astrid Lindgrens Näs. ALV:s ursprungliga mål var för högt ställt, medger Joacim Johansson.

– Någonstan inom tre till fem år ville vi komma på ett plusminusnollresultat. Vi har insett att det kommer ta längre tid än så. Långt före vi tog över visade Näs röda siffror i driften. Nu är det fortfarande röda siffror, men vi följer planen och ligger bättre än vårt budgetmål. Men det är inte lönsamt ännu. 

Hur tålmodiga kommer ni att vara?

– Vi har ett oerhört stort tålamod. Det är snart tre år sedan vi förvärvade det och säkerställde att det skulle vara öppet även i fortsättningen. Känslan var att det skulle vara svårt för kommunen att hålla det öppet och vi tycker att Näs är viktigt för Vimmerby som helhet.

Näs besöktes av knappt 39 000 besökare förra året.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: