Annons:

Sök

Annons:

KD gläds åt sin framgång – men sörjer alliansens fiasko

Ola Gustafsson (KD) sörjde förstås alliansens svaga valresultat, där Centerpartiet blev ett sänke. Foto: Simon Henriksson

KD gläds åt sin framgång – men sörjer alliansens fiasko

Det blev fiasko för Vimmerbyalliansen som styrt Vimmerby de senaste fyra åren. Partiet tappar två mandat och kan inte längre fortsätta med sitt majoritetsstyre.
– Det är bekymmersamt hur vi ska lösa det här nu, säger Ola Gustafsson (KD).

Annons:

Egentligen fanns det stor anledning för Kristdemokraterna att glädjas. 9,7 procent är partiets näst bästa valresultat någonsin i Vimmerby och en ökning med en halv procentenhet. 

– Vi gjorde ett succéval förra gången och följer upp det med att stärka vår position. Det är synd att vi inte tog fler mandat, säger Ola Gustafsson (KD).

Vad är din förklaring?

– Jag vill tro att väljarna uppskattar vår politik och vår stabilitet under den stormiga perioden under mandatperioden.

Men där tog också det roliga slut för KD. Trots att de själva och Moderaterna ökar, så gör Centerpartiet sitt värsta valresultat någonsin i kommunen. Vimmerbyalliansen är inte nära förnyat förtroende av väljarna i sin nuvarande form.

– Det är jättetråkigt. Det är bekymmersamt hur vi ska lösa det här nu. Det väntar många och långa samtal. 

Hur bedömer du det som har hänt?

– I alliansen är det Centerpartiet som straffas. För mig var det väntat att Moderaterna skulle gå framåt och ta väljare från Centern. Men jag trodde inte att C skulle bli så här hårt straffat. Utifrån arbetsinsatsen som Jacob Käll har gjort är det ett hårt straff tycker jag. 

Är det orättvist?

– Det är väljarna som avgör. Jag kan inte säga att de valt fel, utan det är bilden som finns hos väljarna. Man får glädjas åt Moderaterna som gjort ett fantastiskt val. 

"Passar bra som oppositionsparti"

Vimmerbyalliansen skulle tryggt kunna fortsätta styra kommunen om Sverigedemokraterna införlivas i samarbetet. 

– Diskussionerna vi har haft är Vimmerbyalliansen och en fortsättning med de här tre partierna. Jag vill inte spekulera i något ytterligare parti, för det är inget vi har pratat om. 

Men hur ser du på det nu?

– Jag har inte tänkt i de banorna, men jag ser svårigheter med att ha ett sådant styre. Det här kommer behövas prata igenom. 

Hur ser du på förutsättningarna och möjligheterna för er att sitta i majoritet?

– Det är det som de långa och många samtalen kommer att handla om. Det finns möjlighet till ett minoritetsstyre för alliansen. Den andra sidan, med S, V och SD, är ingen rimlig majoritet. Det gör läget osäkert och ger en betydligt sämre stabilitet. 

Sent på valnatten öppnade Helen Nilsson (S) för att S, C och V är en rimlig majoritet.

– Min reaktion då är att C samarbetar med V och det har jag svårt att se. Det är svårt att ha V i en majoritet med sina populistiska budgetutspel. De passar bra som oppositionsparti.

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: