Annons:

Sök

Annons:

KD-profilen från länet försökte prata med Greta:

Carl-Wiktor Svensson (KD) försökte prata med klimataktivisterna, däribland Greta Thunberg, utanför riksdagen på torsdagen. Bilden är ett montage. Foto: Press/Privat

KD-profilen från länet försökte prata med Greta: "Vi är inte döva"

Hela veckan har Greta Thunberg och andra klimataktivister demonstrerat utanför riksdagen i Stockholm. Carl-Wiktor Svensson, KD-ledamot i miljömålsberedningen, ville prata med aktivisterna på torsdagsmorgonen.
– Jag gick fram till Greta och försökte få kontakt. Vi politiker är inte döva, säger han.

Annons:

I måndags inleddes aktionen utanför riksdagens två huvudentréer. Den har fortsatt varje dag den här veckan och protestens syfte har enligt klimataktiviststjärnan Greta Thunberg varit att trycka på för "omedelbara drastiska utsläppsminskningar". 

– Politiker och makthavare har i årtionden ignorerat aktivister, unga och forskare. I stället gynnar de ekonomiska kortsiktiga intressen. Riksdagen symboliserar ju en enorm makt. Vi ser det som en skyldighet att höja våra röster när makthavare agerar på ett sätt som direkt leder till skada, har Greta Thunberg sagt. 

Under onsdagen bars Greta Thunberg bort av polisen, men aktionen fortsatte på torsdagsmorgonen. I natt bestämde sig Carl-Wiktor Svensson, numera bosatt i Högsby, för att söka dialog med klimataktivisterna utanför riksdagen. 

– Jag hoppas vi kan ha en dialog kring de politiska avvägningar som måste göras mellan konsekvenser för den enskilde, naturvård och skogsbruk. Vi behöver finna en balans mellan ägande, produktion, klimat och miljö. Jag tycker det är viktigt att lyssna in alla synpunkter, om den strategi vi ska lägga fram ska hålla över tid behöver man väga in många olika parametrar i den politiska beslutsprocessen. Utan en folklig acceptans kommer strategin inte hålla över tid. Jag hoppas på bra diskussioner i Stockholm, sa Carl-Wiktor Svensson inför sitt besök.

"Gick fram till Greta"

När vår tidning når honom på torsdagsförmiddagen är han på väg hemåt igen. Carl-Wiktor Svensson är ledamot för Kristdemokraterna i miljömålsberedningen. 

– Jag läste i tidningen i går att Greta protesterade inför döva politiker. Det var vad hon sa, så då tänkte jag försöka föra en dialog och sätta mig där i en timme. Jag gick fram till Greta och sa att hon gärna fick söka kontakt med mig. "Jag är politiker och ansvarig för frågorna", sa jag. Men det ville hon inte och då talar man emot sig själv tycker jag. Det är lätt att klaga och försöka förhindra de demokratiska processerna, men vill man vara en av del av utvecklingen måste man ta sitt ansvar också, säger Carl-Wiktor Svensson. 

Enligt kristdemokraten var det i princip ingen som ville tala med honom. 

– De sa sig vara där som enskilda personer och att de inte företrädde Fridays For Future. Vi politiker är inte döva och jag vill höra allas intressen. En person som var där sa att staten skulle expropriera 50 procent av landets skogar. Staten äger bara 14 procent och resten ägs av enskilda markägare. Jag frågade hur det skulle finansieras och fick till svar att "det får samhället lösa". Men det är inte samhället som äger skogarna. Ska man skydda hälften av skogsmarken, som killen föreslog, skulle Sverige gå i konkurs. Jag försökte föra dialog med Greta och flera andra aktivisiter, men man ville hellre blockera ingången än att diskutera orsaken. 

"Skogsägarna borde protestera"

Under torsdagen gick aktionen lugnt till och Carl-Wiktor Svensson såg inga gripanden eller bortföranden.

– Demokrati bygger på att vi kan samsas och respektera varandras ståndpunkter även om vi inte är överens om allting. Sverige har genom sin ägarkultur skapat välstånd genom aktivt brukande av skogen vilket lett till en fantastisk natur med höga virkesförråd och naturvärden. Markägarna har också ett internationellt sett omfattande och ansvarstagande skogsbruk som behöver värnas och utvecklas. Vi behöver finna en politisk, ekonomisk och juridisk balans mellan dessa intressen. Ska vi klara en grön omställning kan vi vare sig ruinera Sverige eller köra över de som i praktiken ska göra jobbet. Det är nämligen till huvuddel inte Sveriges natur, utan 86 procent av någon som blir drabbad av intrång eller regelkrångel, till huvuddelen mindre markägare som vare sig har råd eller ork med juridiska processer.

Varför valde du att göra det här?

– Jag tänkte på det när jag gick ur sängen. Utifrån det perspektiv jag har så borde det vara skogsägarna som protesterar. Tio till 30 procent av all skogsmark föreslås av Miljöpartiet att bli exproprierad i dag. Genomförs detta blir många oerhört hårt drabbade. Visste markägarna om det skulle det inte bara vara Greta Thunberg som befann sig utanför riksdagen. Jag tycker också att det är viktigt att ha dialog med varandra för att undvika ytterligheterna. 

Carl-Wiktor Svensson blev ledamot av miljörådsberedningen i juni 2023. Miljömålsberedningen tillsattes av alliansregeringen i juli för 14 år sedan och har till sin uppgift att komma med förslag till regeringen på hur Sveriges miljökvalitetsmål och generationsmål kan nås. Utöver ledamöter från riksdagspartierna ingår sakkunniga och experter som regeringen utsett. 

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: